Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

GT och KvP skrotar sina kulturredaktioner

Publicerad: 8 oktober 2014, 06:38

Västsvenska GT och skånska KvP lägger ned sina kulturredaktioner från och med årsskiftet. Bakgrunden är Expressens sparpaket där 50 tjänster ska försvinna. Historieätarna för barn blir julkalender nästa år. Erik Haag och Lotta Lundgren håller på med inspelningarna. Hollywood-stjärnan Jennifer Lawrence talar ut om nakenbilderna. Det är några av nyheterna i Morgonsvepet.


GT och KvP skrotar sina kulturredaktioner
Västsvenska GT lägger ned sin kulturredaktion från och med årsskiftet. Totalt fem tjänster försvinner från tidningen, däribland ledarredaktören och kulturredaktören.
- Vi kommer att ha mindre lokalt kulturmaterial och lyfta in mer av Expressens material på kultursidan, säger GT:s chefredaktör Frida Boisen till GP.
Hon tror ändå att GT kommer att synas i den lokala opinonsbildningen och exemplifierar med kampanjen för trängselskatten.
- Den kampanjen drevs på annan plats i tidningen än på ledarsidan. Jag känner mig trygg att GT kommer att få genomslag även i framtiden, säger Frida Boisen till GP.
Bakgrunden är Expressens sparpaket där 50 tjänster ska plockas bort.
Ett liknande besked gäller Kvällsposten.
– Det är såklart inget roligt beslut, säger Kvällspostens chefredaktör Martin Kroon.
Sydsvenskan rapporterar att beskedset har mötts med starka reaktioner på tidningen som "fullkomligt dårskap" och "jävligt korkat".
– Opinions- och kulturmaterialet kommer att finnas kvar, men det blir givetvis mindre lokalt material och mera från Stockholm, säger Martin Kroon.

Historieätarna blir julkalender
Erik Haag och Lotta Lundgren ska ta sig an barnens historia. I nästa års julkalender reser duon tusen år i tiden ihop med barn – från 1015 till 2014. Inspelningarna pågår just nu, enligt DN. Produktionsbolaget Thelma/Louise håller på med inspelningarna och det blir 13-minutersavsnitt.
Regissör är Karin af Klintberg, som ligger bakom Värsta Språket, Landet Brunsås och just Historieätarna.
– Vi gör ingen ren dramaserie, utan snarare en hybrid mellan fakta-, reality- och lite dramaserie, infotainment. Vilket ju är rätt modigt av SVT, säger hon till DN.

Jennifer Lawrence talar ut efter nakenbilderna
60-talet nakenbilder på Hollywood-kändisar spreds över nätet i september. En av de drabbade är Jennifer Lawrence. Hon talar nu ut i en intervju med Vanity Far som Expressen refererar till. Hon anser att hon inte ska behöva be om ursäkt för bilderna och att det har begåtts ett sexbrott.
Hon berättar också att hon var i full färd med att skriva en ursäkt för bilderna som togs för hennes dåvarande pojkvän Nichols Hoult, men ångrade sig.
- Jag var i ett kärleksfullt, hälsosamt, fantastiskt förhållande i fyra år. Det var ett distansförhållande och antingen kommer din pojkvän att titta på porr, eller så kan han titta på dig, säger hon i intervjun.

Svensk Mjölk stämmer Oatlys reklam
Det skånska bolaget Oatly tillverkar havredryck. Branschorganisationen Svensk Mjölk stämmer nu Oatly i Marknadsdomstolen. Bakgrunden till bråket är Oatlys reklam där man framställer mjölk som ett "tvivelaktigt livsmedel", enligt DI.
Svensk Mjölk kräver att Oatly stoppar reklamen annars hotar vite med 14 miljoner kronor.
- Vi har precis tagit emot stämningen, så det är lite tidigt att kommentera den, säger Carina Tollmar, informationsansvarig på Oatly, till Skånska Dagbladet.

Ribbing vill straffa personer som sprider bilder utan lov
DN:s folkvettsexpert, Magdalena Ribbing rasar över personer som lägger ut bilder på andra utan tillåtelse.
– I min frågespalt på DN.se får jag ofta mejl från människor som är förtvivlade över att de har hängts ut på nätet. Det är hopplöst och urdåligt. Jag tycker att det borde vara straffbart och förenat med böter att lägga ut bilder på andra utan deras tillstånd, säger hon till egna tidningen.
Hon menar också att man bör fråga först när personen inte är exempelvis full.
Sociala medier-experten Sofia Mirjamsdotter håller dock inte med, utan menar att man idag måste räkna med att man kan fastna på andras foton.

Planerar tröjkupp mot Zlatan
Rysslands Artyom Dzyuba planerar en tröjkupp mot Zlatan Ibrahimovic i samband med torsdagens EM-kval. Han har redan tryckt upp en tröja med texten "bests do not born – they become". Det är dock inte klart exakt vad han hoppas uppnå med tröjkuppen, men enligt Sovsport kallas Artyom Dzyuba "Ibrahimovic" av sina lagkamrater, enligt Expressen.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.