Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

GT slog fast att göteborgare är smartare än stockholmare – fel, fel, fel

Publicerad: 13 mars 2018, 08:25

Under gårdagen basunerade GT ut att göteborgare enligt en ny mätning var smartare än stockholmare. Problemet var att listan var presenterad i bokstavsordning.


Ämnen i artikeln:

Göteborgs-Tidningen

Kampen mellan Stockholm och Göteborg har pågått sedan urminnes tider. De två städernas invånare har hävdat sin egen stads briljans framför den andra i en envig som utspelat sig på kvällstidningssidor, i boxningsringen och vid en mängd köksbord.

Göteborgare är trevligare men stockholmare är smartare, har varit återkommande argument.

När så en mätning som tycktes visa att göteborgarna var smartare än sina trötobröder dök upp var det inte konstigt att GT slog sig för bröstet och menade att man rent intellektuellt "utklassade" Stockholm.

Det fanns bara ett problem. Resultatet över de smartaste städerna hade presenterats i bokstavsordning, inte efter hur väl städerna presterat.

– Den här typen av undersökningar är väldigt tacksamma och roliga för en lokaltidning att uppmärksamma. I det här fallet är det bara att lägga sig platt. det gick lite för fort helt enkelt, säger GT:s chefredaktör Sofia Dahlström.

Kunde ni själva skratta åt det?

– Det kan man lugnt säga, även om det så klart är allvarligt om det blir fel då det riskerar att skada vår trovärdighet. En bra sak som kommit ur det här är dock att de som var involverade i den här publiceringen alltid kommer vara väldigt noggranna när de läser undersökningar i framtiden, säger Sofia Dahlström.

GT var dock inte de enda som hade svårt att tyda undersökningen. Även de Stockholmsbaserade tidningarna Aftonbladet och Svenska Dagbladet uppmärksammade nyheten och slog fast att Göteborg var Sveriges smartaste stad. Aftonbladet och SvD har sedan dess avpublicerat nyheten.

— Martin Jönsson (@DagensNyheterMJ) 12 mars 2018Vill ju inte förta glädjen hos @GTnyheter och i Gbg, men: det är alltså en lista i bokstavsordning. Om Göteborg hetat Öteborg hade de hamnat på plats 29. https://t.co/puMWla5fyp

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

Göteborgs-Tidningen

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.