Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Guardian-journalist banade väg för SVT:s FRA-scoop

Publicerad: 5 december 2013, 10:01

Journalisten Glenn Greenwald som i samarbete med UG:s team Sven Bergman och Fredrik Laurin undersökt svenska FRA:s relation till amerikanska NSA, och Svriges roll i den världsomspännande massövervakningen.

Foto: Magnus Persson, SVT.

SVT:s Uppdrag Granskning avslöjar att FRA hjälper USA att spionera på Rysslands politiska ledning. Bakgrunden är att man har träffat The Guardian-journalisten Glenn Greeenwald i Rio de Janeiro – han är världsberömd efter att ha fått tillgång till NSA-avhopparen Edward Snowdens dokument och avslöjat att NSA ägnar sig åt systematisk övervakning av datatrafik både inom och utanför landet.


Ämnen i artikeln:

Glenn GreenwaldUppdrag GranskningRapportSVTEdward SnowdenThe GuardianNSA

Uppdrag Gransknings avslöjande visar att Försvarets Radioanstalt, FRA,  spionerar på den politiska ledningen i Ryssland och skickar  informationen till USA.

NSA ser också FRA som en ledande partner i  spioneriet mot Ryssland.

Uppdrag Granskning har samarbetat med Edwards Snowdens kontakt – The Guardian-journalisten Glenn Greenwald.

Denne  träffade Edward Snowden i Hong Kong i somras och tog emot tiotusentals  dokument, enligt Uppdrag Granskning.

SVT beskriver att de träffade Glenn  Greenwald i Rio de Janeiro för att få ta del av de hemliga dokumenten

”Greenwald  är den journalist som stått bakom de flesta Snowden-avslöjanden, han  var också den som publicerade de allra första uppgifterna i brittiska  The Guardian”, skriver de.

Alltfler hemliga dokument har läckt ut rörande NSA:s bevakning mot olika företag och länder sedan i början av juni.

Glenn Greenwald ligger bakom merparten av avslöjandena.

The  Guardians chefredaktör, Alan Rusbridger, har också berättat hur man har  tvingats förstöra hårddiskar där de läckta dokumenten för förvarats.

Glenn Greenwalds partner, David Miranda, har fått en dator stulen från parets bostad.

Han  ska även ha gripits på flygplatsen Heathrow i augusti misstänkt för att  ha tillgång till stulen och högst känslig information.

Uppdrag  Granskning uppger att man ska ägna hela nästa program åt Snowden-dokumenten och att Rapport  ska publicera fler avslöjanden och även lägga ut dokument som visar  Sveriges roll i den globala övervakningen, enligt Uppdrag Granskning.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.