Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Guillou: Lundsberg slåss för sin överlevnad

Publicerad: 23 maj 2012, 14:34

Foto: Ulf Palm/Scanpix/Resumé (montage).

Jan Guillou var själv internatskoleelev vid Solbacka och har skrivit boken Ondskan om sina upplevelser där. Han tycker att det är logiskt att Lundbergs-rektorn Staffan Hörnberg går till motangrepp mot Uppdrag Granskning. – Utbildningsminister Jan Björlund kan med ett penndrag lägga ned internatskolorna. Så man slåss för sin överlevnad.


Internatskolan Lundsberg är känt för att hålla en mycket låg profil  gentemot övriga samhället, men idag gick självaste  rektorn/verksamhetschefen Staffan Hörnberg till motangrepp inför Uppdrag  Gransknings nya avslöjanden om hur det egentligen går till bland  eleverna på skolan:

– Nuvarande och före detta elever och  föräldrar vid Lundbergsskolan vet att det som kommer fram är sant och  man är också fullt medveten om att det är något som socialdemokratin inte uppskattar. Rektorn har därför i uppdrag att  förneka Uppdrag Gransknings avslöjanden, säger Jan  Guillou.

Han uppger att de svenska internatskolorna är beroende av  ett särskilt tillstånd för att få bedriva sin verksamhet och att den  som sitter med det inte är någon mindre än  utbildningsminister Jan Björklund:
– Man har hela tiden Jan Björklunds svärd hängande över huvudet. Sedan har ju knappast M-ledningen gått internatskola. Det hör man exempelvis på hur Fredrik Reinfeldt talar, säger Jan Guillou.

Han  menar också att traditionen med pennalism härstämmar från internatskolorna i  England under den senare delen av 1800-talet och då framförallt Eton.

Här kallades de yngsta eleverna fags, medan elever som har gått längre på skolan benämns som fag masters:
–  De har rätt att straffa fags. Motsvarigheten på Solbacka var ny och  käftig. På Lundsberg kallas de yngsta eleverna tarmar, medan jag inte  vet vad den äldre motsvarigheten heter på skolan, men det lär finnas  något ord för det var så säker, säger Jan Guillou.

Han menar också att just pennalismen härstammar från det gamla mottot en sund själ i en sund kropp:
–  Man ska hålla på med idrott och lära sig att utdela och tåla  bestraffningar. Här handlar det framförallt om att lägga sig till med en  identitet och visa att man verkligen tillhör överklassen, säger Jan  Guillou.

Han förklarar också att de traditionella fina namnen såsom  Bonde, Hamilton och Wachtmeister inte behöver skicka sina elever till  internatskola för att bekräfta att man tillhör överklassen.

Jan  Guillou menar i stället att det handlar om nyrika som vill bli  förknippade med överklassen och då tar det ett par generationer på  Lundsberg och liknande skolor innan man kan liera sig med överklassen  fullt ut.
– Därför är det viktigt att hålla 1800-talstraditionen vid liv  och det är också därför som rektorn och övriga tiger om pennalismen som  försiggår på skolorna, säger Jan Guillou.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.