Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Guillou PO-anmäler Expressen

Publicerad: 19 november 2009, 08:51

Jan Guillou PO-anmäler Expressen efter tidningens avslöjande att han mellan 1967 och 1972 utförde uppdrag åt KGB. – Expressen bedriver en hatkampanj i syfte att döda eller utplåna mig, har han tidigare sagt till Resume.se.


Ämnen i artikeln:

Jan GuillouThomas MattssonExpressen

Jan Guillou. Foto: Lisa Åberg.

Avslöjandet publicerades den 24 oktober. Så här skriver Jan Guillou i sin PO-anmälan, enligt Expressen i dag:

"Tidningen Expressen har i flera varianter beskyllt mig för allvarlig brottslighet utan att ha haft täckning för anklagelserna. På sina löpsedlar och förstasidor den 24 och 25 oktober utpekar man mig som sovjetisk spion med ordvalen KGB-agent och Sovjet-agent".

Guillou skriver att han känner sig utpekad som "...extremt moraliskt klandervärd (landsförrädare)" och han menar att Expresssen "...brutit grovt mot god publicistisk sed".

– Expressen bedriver en hatkampanj i syfte att döda eller utplåna mig. De ger saken så enorma dimensioner och det ser ut som att jag är KGB-spion även om de inte skriver det rakt ut, sa Guillou till Resume.se för några veckor sedan. Han tycker att det är helt uppåt väggarna att Expressen ägnat 50 helsidor åt avslöjandet.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson är av en annan uppfattning. Han säger att andra medier kallat det hela en "spionaffär", men så har Expressen aldrig uttryckt det. Mattsson säger också att Guillou fått kolla sina citat och att Guillou inte bergärt någon rättelse eller något genmäle.

– Guillou fick godkänna sina citat inför den första publiceringen i Expressen och har sedan, gång på gång, fått chansen att komma till tals i olika intervjuer, säger Thomas Mattsson till sin egen tidning i dag.

Den 27 oktober avslöjade Resume.se att Expressen försökte värva Jan Guillou tidigare i år.

– Publiceringen hade sett helt annorlunda ut om jag börjat skriva för Expressen. Då hade de vinklat om historien så att det blev en spännande spionhistoria och jag hade fått erbjudandet om att träda fram i stället, och de hade mobiliserat folk som inte skulle attackera mig utan försvara mig, sa Jan Guillou till Resume.se.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.