Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Guillous medverkan i SVT får kritik: ”Ett aprilskämt”

Publicerad: 12 december 2016, 07:31

Jan Guillou i gårdagens Agenda

Jan Guillou kommenterade mediernas rapportering av det ryska hotet i Agenda, oro över Rupert Murodochs försök att ta kontroll över Sky och Facebook släpper nya reklamdata. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Guillou i Agenda kritiseras
Författaren Jan Guillou medverkade i söndagens Agenda och kommenterade Rysslands operationer mot Sverige. Jan Guillou anser att medierna överdriver det ryska hotet. Han tar upp rapporteringen om den fallna radiomasten i Borås i maj, som många befarade var ett ryskt sabotage som, exempel.
– I ett annat läge, där den borgerliga pressen inte känner sig hotad av Ryssland, skulle man säga att det är ett pojkstreck, sa Guillou.

Hans medverkan fick snabbt kritik på Twitter.
"Ett tidigt aprilskämt att ha med Guillou som "expert" i ett @svtagenda inslag om rysk underrättelsetjänst", skriver terrorforskaren Magnus Ranstorp.
Riksdagsledamoten Maria Weimer (L) reagerade också starkt.
"Är detta allvar? Jan Guillou får kommentera rysk underrättelseverksamhet i Sverige?! Han ger MUST "råd" vad de ska fokusera på!??"

Jeff Bezoz och Bill Gates bakom nytt bolag
Bill Gates, Jeff Bezos, Vinod Khosla, Jack Ma, John Doerr och 15 andra högprofilerade investerade har skapat ett nytt investmentbolag, Breakthrough Energy Ventures, som kommer att avsätta åtminstone en miljard dollar i miljöteknikföretag under de kommande 20 åren. Det skriver Techcrunch.

Facebook släpper nya annonsdata
Facebook lanserar nya flöden i sin reklamstatistik och gör förändringar i syfte att ge annonsörerna mer exakt data. Den här gången kommer Facebook tweeka hur de mäter potentiell storlek på målgruppen för nya kampanjer, ett område där annonsörerna varit kritiska. Det skriver AdAge.

Oro efter Murdochs bud på Sky
I fredags skrev flera kritiska medier om mediemogulen Rupert Murdochs försök att få full kontroll över tv-bolaget Sky.
Rupert Murdochs bolag 21st Century Fox film an television group har lagt ett bud på hisnande £11.2 miljarder pund för att köpa 61 procent av Sky. Mediemogulen äger sedan tidigare 39 procent. När Rupert Murdoxh försökte ta kontrollen över verksamheten förra gången stoppades han av avlyssningskanalden på News of the World. Kampanjorganisationen Hacked Off, som grundades efter skandalen uttrycker skepsis inför Rubert Murdochs senaste förvärvsplaner: "Ofcom måste titta på budet, inte enbart av konkurrensskäl, utan också huruvid Rupert och James Murdoch kan anses vara lämpliga som personer." Det rapporterar The Guardian.

Succé för Washington Posts reklamsatsning
För ungefär ett år sedan bestämde sig The Washington Post för att inte längre jobba med tredjepartsrådgivare på reklamsidan. I stället skapade de sina egna verktyg och annonsformat för att möta industriproblem som snabbhet, bedrägeri och synlighet.
I dag sitter en grupp på 10-15 ingenjörer och produktutvecklare som är dedikerade att hjälpa både annonsörer och publicister, som exempelvis Toronto's "The Globe" och "Mail". Det senaste året har Washington Post fått ner nedladdningstiden för annonserna med 75 procent och byggt ett rekommendationsverktyg för innehåll. Nästa steg blir videoannonser. Det skriver AdWeek.

Hyllad matskribent död
AA Gill berättade i sin matkrönika i The Sunday Times för några veckor sedan att han drabbats av "en generande mängd cancer". I Storbritannien rapporterade flera medier i helgen att den legendariske matskribenten har avlidit. I söndagsbilaga publicerade Sunday Times tidningen hans sista reportage, där han skriver om sina erfarenheter av den offentliga cancervården i Storbritannien.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.