Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Guldkrattan till Elisabet Höglund

Publicerad: 24 november 2009, 12:51

Journalisten och programledaren Elisabet Höglund, 65, vinner Resumés Guldkrattan 2009. – Det här priset har tagit in hela min journalistiska livsgärning – det är mycket mera värt än andra priser som bara ser till enskilda scoop, säger hon till Resume.se.


Ämnen i artikeln:

Elisabet HöglundGuldkrattan

Glad pristagare. Foto: Andreas Elgstrand.

Elisabet Höglund, tidigare SVT-profil och numera programledare för TV4:s Förkväll samt krönikör för Aftonbladet, tog emot Guldkrattan och det tillhörande stipendiet på 7 500 kronor i 20 kronors-sedlar på Resumés redaktion på Birger Jarlsgatan i Stockholm vid lunchtid i dag.

Motiveringen:

”Från Västgöta-Demokraten till Let’s Dance.
Från Bryssel till Förkväll.  
Från SVT till befriande frilans.
Det finns inte en svensk som inte vet vem Elisabeth Höglund är.
Och det finns inte ett ämne som är henne främmande, inte en historia som hon inte förmår att berätta.
Med samma uthållighet som tog Elisabeth Höglund till svenska cykeleliten för snart 40 år sedan har hon levt upp till Guldkrattans kriterier: ”Den mästerliga fältreporter som under året bäst lyckats slå an den allmänmänskliga tonen i den svenska folksjälen.
Det är med glädje vi konstaterar att Elisabeth Höglunds bästa tid är nu”.


– Det känns så vansinnigt roligt. Just den här typen av pris är ju mycket mera värt, det har tagit in hela min journalistisska livsgärning. Det är en bekräftelse på att man gjort något vettigt i sitt liv och stimulerar till att fortsätta.

Vad ska du göra för pengarna?
–  Jag har inte hunnit fundera på det, men jag ska köpa ett par stövlar i dag så pengarna kanske används till det, vi får se. Det går in i den allmänna konkursen ha ha.

Vad kännetecknar en bra journalist?

–  Att man har ett intresse för människor, en slags empati för människor. Och att man har ödmjukhet, det handlar inte om att man ska sitta på en guldtron. Jag tycker också att man ska leva enkelt för att förstå andra människors villkor. Det gör jag själv. Jag lever enkelt på landet, man ska ha fötterna på jorden.

– Det krävs också förmåga att iaktta, att se nyheter i ett kaos där de flesta andra inte ser något alls. Det gäller att hitta diamanten och slipa den, det krävs en särskild begåvning för det.  Sedan måste man också ha stor uthållighet, man får aldrig ge upp. I stället för 2-3 samtal måste man ringa 8-9 – då på det nionde kan man hitta nyheten.

Elisabet Höglund får Resumés Guldkrattan av chefredaktör Viggo Cavling. Foto: Andreas Elgstrand.

Ditt bästa journalistiska minne hittills?

– Jag var med i början av 90-talet och avslöjade fallskärmarna i kommuner  och landsting. Jag avslöjade saker om Stig Malm så att han var tvungen att avgå. Jag granskade också djurtransporter och det gav många reaktioner.

– På Aktuellt, jag tror det var 2004, gjorde jag reportage om kvinnor i Värmland och Örebro som drabbats av bröstcancer och fått svåra biverkningar av behandlingen. Det var fantatiska människor som visade sina skador i tv. De fick sedan dela på 30 miljoner kronor som kompensation. Det kändes fantatstiskt att kunna vara med och hjälpa en liten människa i kampen mot byråkratin. Det är jag stolt över.

Du har nått pensionsåldern, men fortsätter  jobba hårt ändå.

– Absolut, jag tänker inte trappa ner. Jag har inte råd. Pensionssystemet är så konstruerat att det inte går helt enkelt. Jag fick mitt första jobb 1961 men jag får bara ut en struntsumma. Man har inte råd att leva på pensionen. Det är en sak som jag ska granska närmar framöver som journalist.

Hur är det att jobba med Förkväll?
– Det är väldigt annorlunda jämfört allt annat jag gjort. Det är ett program som innehåller väldigt många moment som tillgodoser många människors intressen, ett folkligt program. Sedan är det väldigt kändistätt. Jag har aldrig varit intresserad av kändisar och går aldrig på kändisfester – Micael Bindefeld har faktiskt blivit arg på mig för det. Men nu när jag har träffat så många kändisar  har jag märkt att de är väldigt trevliga. Det är kul att ha fått lära klänna dem.

–  Sedan är det väldigt krävande. Vi sänder varje dag fem dagar i veckan. På SVTvar det aldrig mer än fyradagarsveckor. Visserligen var arbetsdagarna längre då, men ändå. Jag är fortfarande en fyradagarsmänniska känns det som.

Vad blir nästa projekt?
–  Nu gör jag Förkväll, sedan får vi se. Jag ska jobba lite mer ”Ring P1” nästa år och sedan målar jag tavlor och ställer ut. Men just nu koncentrerar jag mig fullt på Förkväll.

Fakta/Guldkrattan

Resumés Guldkrattan delas ut till den mästerliga fältreporter som under året bäst lyckats slå an den allmänmänskliga tonen i den svenska folksjälen. Samtliga nominerade skriver artiklarna eller gör inslagen som alla älskar att tala om. Utan att vi riktigt begriper varför.

Resume.se:s läsare har varit med och röstat fram vinnaren. Läsarnas röst har räknats som en jurymedlem.

De övriga nominerade i år var:

Hasse Aro, TV3, Harry Amster, SvD, Cecilia Jakobsson, DN, Ebba von Essen, Aftonbladet,
Andreas Öbrink,
TV4, Monica Saarinen, SR, Yvonne Åsell, fotograf på SvD, Lennart Modig, TV4.

Tidigare Guldkrattevinnare

2004: Tommy Schönstedt, Expressen

2005: Svante Lidén, Aftonbladet

2006: David Baas, Metro (numera Expressen)

2007: Göran Åhgren, SVT

2008: Ingvar Hedlund, Expressen

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.