Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Guldkrattan till ”Lelle” Modig

Publicerad: 24 november 2011, 13:12

Lennart "Lelle" Modig med Guldkrattan.

Foto: Andreas Elgstrand.

Äntligen! Det är nästan som när Tomas Tranströmer får Nobelpriset. En ständig förhandsfavorit tar äntligen hem det. TV4s Lennart "Lelle" Modig får Årets Guldkratta som delades ut av Resumé på torsdagseftermiddagen.


Ämnen i artikeln:

Guldkrattan

Lelle Modig – hur känns det?
– Jag är jätteglad. Det här är otroligt roligt. Jag som är 60+ får ett sådant här pris. Jag är verkligen glad.

Hade du räknat med det här?
– Nej, jag har ju varit nominerad ett par gånger tidigare. Men jag har tänkt att jag är som Tranströmer, att jag finns med i diskussionen varje år men åker dit på upploppet.

Du har varit på TV4 ända sedan de satt i sunkig fanérfabrik på Storängsbotten på 90-talet?
– Ja, sedan start. Länge var jag reporter på Nyheterna, och har ibland också hoppat in som programledare. Men nu är jag fri reporter på Nyhetsmorgon. En flygande reporter som gör lite allt möjligt. Och sedan två år är det enbart direktsändningar.

Innan TV 4 då?
– Jag var på Radio Stockholm i många år, sammanlagt tio år. Sedan var jag en tid på ABC och faktiskt ett tag nöjesreporter på SVTs Trekvart. Det var jag Hasse Aro, Annika Dopping och Maria Borelius.

Vilket gäng!
– Ja, verkligen. Men sen gick jag till TV4 vid starten. Ibland är jag också tv-lärare på Journalisthögskolan.

Du är angelägen om att tv verkligen ska bygga på bilder?
– Ja, och jag har turnerat runt bland TV4s lokalstationer och pratat om "konsten att göra tv som tittarna suger i sig". Jag är så omodern att jag haft med en resväska med videokassetter med 40 av mina bästa jobb och tre riktigt, riktigt dåliga. Det handlar om att lära ut tv-dramaturgi.

Okey, då vill vi höra dina två höjdpunkter som reporter?
– Mitt största och absolut starkaste minne är natten efter Estonias förlisning 1994. Jag var ende reporter som var med räddningshelikoptrarna när de gick ut på Östersjön. Det var en helt ofattbar händelse.

– Den andra handlar bara om glädje: Sveriges match mot Paraguay i gruppspelet i VM i Tyskland 2006. Fredrik Ljungberg gör 1-0 till Sverige i slutet på matchen och Sverige går vidare. 40 000 svenskar på läktarna firade sedan hela natten. Vi hade kunnat sända i timmar därifrån, det var så kul och så lättjobbat.

Det måste ha passat dig?
– Ja, ofta är vi ju proffs på att få människor att känna sig illa till mods. Vi kommer med negativa nyheter. Jag gillar de positiva nyheterna och gör gärna de lite runda reportagen.

Vilket också gör dig till en värdig guldkrattemottagare!
– Tack!

Till sist: Vad önskar du dig mest av allt just nu?
– Efter att ha tagit emot Guldkrattan är det bara en sak: Att Resumé ska ta in en annan bild på mig än den där jag sitter med min hund Stella.

Janne Sundling

Ämnen i artikeln:

Guldkrattan

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.