Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Guldregn över Tidningskompaniets ägare

Publicerad: 5 mars 2012, 11:39

Peter Mohlin och Christofer Fager.

Bonnier-ägda Spoon köper 100 procent av Tidningskompaniet. Peter Mohlin ägde fram till idag 45 procent och är därmed störste ägare ihop med bolagets affärsutvecklingsansvarige Christofer Fager, som ägde 40 procent: – Jag är inte i första hand motiverad av pengar, utan att bygga bolag och göra bra kommunikation. När jag nu har fått massa pengar vet jag inte riktigt vad jag ska göra med dem, säger Peter Mohlin.


Ämnen i artikeln:

TidningskompanietBonnierSpoon

Idag, måndag, stod det alltså klart att Bonnierägda Spoon Publishing köper 100 procent av Tidningskompaniet.

Köpeskillingen  är konfidentiell, men flera av varandra oberoende källor bedömer att  affären landar på i runda slängar 80-100 miljoner kronor:
– Jag ska fira dagen med en flaska Pol Roger. Det sägs att det var Churchills favoritchampagne, säger 36-årige Peter Mohlin.

Tidningskompaniet  grundades år 1989 och Peter Mohlin ägde fram tills idag 45 procent av  bolaget. Detta efter att han och en ytterligare minoritetsägare,  Christofer Fager, utökat sina ägarandelar kraftigt år 2008.

Duon  fick då ett 85-procentigt ägande efter ha att köpt loss verksamheten  från Tidningskompaniets dåvarande huvudägare Jens Strömberg, som idag  har kvar 9 procent av bolaget.

Övriga delägare fram tills nu har  varit Annelie Stenling och Anders Härnqvist, som ägde tre procent  vardera av Tidningskompaniet.

Peter Mohlin vill inte kommentera  hur mycket pengar man gick in med. Han vill heller inte kommentera  huruvida han och Christofer Fager är inlåsta under ett antal år i och  med att Spoon tar över verksamheten.

Hur kommer det sig att er omsättning gick från 48,1 miljoner kronor år 2008 till 75,4 miljoner kronor år 2009?
–  Vi hade brutet räkenskapsår under 2008 i och med att vi stöpte om  ägarförhållandena i bolaget. Så det var mer en teknikalitet så att säga,  säger Peter Mohlin.

Ni har en ordförande som heter Carl Fhager?
–  Det är mer en slump att han har ett sådant efternamn. Han har inga  ägarandelar, utan är en extern ordförande tillika advokat. Så han är bra  att ha i förhandlingarna, säger Peter Mohlin.

Så ni fick ett bra pris utifrån vad ni gick in med då ni tog över bolaget med andra ord?
– Haha. Det var bra villkor så mycket kan jag säga, säger Peter Mohlin.

Han  är ursprungligen född i Åmål och har gått journalisthögskolan och  därefter bland annat jobbat på Nya Wermlands Tidning, NWT, och GT.

Han började på Tidningskompaniet 1999.

Pengarna räcker väl till betydligt mer än en Pol Roger?
–  Ja, vi har gjort en resa från 6 personer till 60 personer och nu när  jag har massa pengar så vet jag inte vad jag ska göra med dem, säger  Peter Mohlin.

Du kan ju dra till Autoropa och kolla in någon lyxbil?
– Jag är ingen bilkille, utan jag är nöjd med vår familjebil. Jag är nog också mer spara än slösa, säger Peter Mohlin.

Christofer Fager räknar med att fortsätta som tidigare. Det vill säga jobba vidare med större kunder och försäljning.

Men det blir ändå guldregn över er?
– Det är ditt ord. Jag hoppas att jag kan jobba kvar under lång tid framöver, säger Christofer Fager.

Hur kom egentligen avtalet med Spoon till?
–  Vi fick chansen att träffas under informella former förra året. Då  insåg vi att vi har en samsyn på branschens framtid och att vi ser  utmaningar på samma sätt, säger Christofer Fager.

Tänker du unna dig något särskilt?
– Nej familjen köpte ett hus i Hägersten i augusti förra året och vi är nöjda med det, säger Christofer Fager.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.