Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Guldspadevinnaren: “Sociala granskningar är väldigt viktiga”

Publicerad: 11 april 2016, 13:29

Foto: Pressbild/Nikolas Werngren

Under lördagens Grävseminarium i Göteborg prisades den grävande journalistiken med guldspadar. Ett gräv som fick ta emot en guldspade var P1-dokumentären "Att ta ett barn" som Katia Wagner gjorde tillsammans med Ekots Milan Djelevic och producenten Håkan Engström. Katia Wagner är glad och stolt över spaden.


Ämnen i artikeln:

Grävande JournalisterGuldspaden

– Det är en stor ära. Det är det finaste priset för grävande journalistik så det känns såklart fint att få priset.

I radiodokumentären följer journalisterna Katia Wagner och Milan Djelevic under ett års tid med Tobias som kämpar för att få hem sin son. På grund av brister hos mamman omhändertogs pojken av en familj – en socialnämnd som folkbokförde pojken i ett familjehem istället för att ta reda på vem den andra föräldern var. Det var först ett halvår senare som Tobias fick bekräftat att han överhuvudtaget var pappa, och det var då kampen om att få hem sin son påbörjades.

Katia Wagner har länge jobbat med granskande journalistik i den sociala sfären. Det som driver henne är att ge en röst till de som inte har egna möjligheter att föra sin talan.

– De här sociala granskningarna är väldigt viktiga och det är en del av vårt uppdrag som journalister att göra dem, så det känns bra att bli uppmärksammad för det arbetet.

För att få ihop en djupgående historia med Tobias krävdes att de följde honom under lång tid. Numera är det inte så många journalister som tar sig an den här typen av ärenden, bland annat för att de är svåra att vederlägga.

– Det beror också på att det är tidskrävande, men också att det är svåra saker att ta tag i.

Just nu jobbar Katia Wagner tillsammans med Federico Moreno med en bok om ensamkommande barn som lever på gatan och några poliser som har gjort barnens liv till sin angelägenhet. Boken kommer ut i senare i år.

Här hittar du alla vinnare av Guldspaden 2015.

Louise Lindberg

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.