Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Gunilla Asker lämnar SvD – Fredric Karén blir publisher

Publicerad: 10 januari 2018, 13:44

Gunilla Asker och Fredric Karén

Efter nio år som vd lämnar Gunilla Asker SvD och Schibsted. Nuvarande chefredaktören Fredric Karén blir publisher för tidningen.


Ämnen i artikeln:

Fredric KarénSvDGunilla Asker

I ett pressmeddelande förkunnar Schibsted att man i en ny organisation försvinner samtliga traditionella vd-roller på mediebolagen. Försäljningsansvaret centraliseras och tidningarnas chefredaktörer blir publishers. Denna roll på SvD får nu tidningens Fredric Karén. Chefredaktör på tidningen sedan 2013. Med förändringen lämnar Gunilla Asker SvD.
Hon kom till SvD 2005 som marknads- och försäljningsdirektör och 2009 blev hon SvD:s första kvinnliga vd.

– Jag har haft en mycket intressant och rolig tid på SvD och Schibsted och är glad över de spännande chefsroller som jag blivit erbjuden inom Schibsted i samband med organisationsförändringen. När nu vd-uppdraget på SvD upphör i sin nuvarande form, tycker jag dock att är det dags för mig att gå vidare. Jag ser fram emot att få pröva mina erfarenheter av bland annat digital innovation och av ledarskap i förändring i ett nytt sammanhang, säger Gunilla Asker i ett pressmeddelande och fortsätter:

– SvD har alltid legat mig varmt om hjärtat och under mina tolv år på Svenskan har min beundran för tidningens alla professionella medarbetare, för den genuina vi-känslan och för våra produkter och tjänster bara växt. Jag har också uppskattat det inspirerande samarbetet med chefredaktörerna Lena K Samuelsson och Fredric Karén.

Under sina år som vd har Gunilla Asker och Fredric Karén tillsammans utvecklat en flerkanalstrategi under en omställningsperiod som föregicks av kriser och sparpaket. Något som förbättrat de ekonomiska resultaten på senare år.

– Gunilla Asker har gjort ett imponerande jobb som vd för SvD, men också viktiga insatser för hela Schibstedkoncernen. Hon är en stark och omtyckt ledare som på ett framåtblickande och kundfokuserat sätt har lett SvD genom en tid av genomgripande förändringar, säger Raoul Grünthal, vd på Schibsted Media Divison i en kommentar.

Fredric Karén blir alltså ny publisher på SvD. Han kom till tidningen 2002 som nyhetschef och sedermera inrikeschef. 2013 tillträdde han posten som chefredaktör för SvD.

– Jag vill tacka Gunilla Asker för ett fantastiskt samarbete under åren. Det har varit inspirerande, lärorikt och väldigt roligt att jobba tillsammans med henne. Jag ser fram emot uppgiften att axla ett bredare ansvar för SvD, nu när även vi går över till samma ledningsmodell som övriga tidningar inom Schibstedkoncernen, säger han i en kommentar.

Gunilla Asker jobbar kvar inom Schibsted fram till den 1 april. Vd-uppdraget på SvD lämnar hon den 8 februari.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.