Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Gunilla Herlitz om Stampen: "Det mesta pekar på konkurs"

Publicerad: 16 juni 2016, 05:32

Gunilla Herlitz gör sin sista dag på Bonnier News imorgon fredag och inleder nu sin karriär som styrelseproffs.

Foto: Andreas Elgstrand

Bonnier News avgående chef tror att Stampen sannolikt går i konkurs, italiensk tidning ger "Mein Kampf" till sina läsare och SF Studio-vd:ns "högra hand" får gå, i dagens morgonsvep.


Gunilla Herlitz om Stampen: "Det mesta pekar på konkurs"...
Bonnier News avgående chef Gunilla Herlitz menar att mediekoncernen Stampen sannolikt går i konkurs, i en intervju i Di:s pappersupplaga. Det kan enligt henne bli ett startskott för den enligt henne nödvändiga strukturomvandlingen av landets tidningsbransch.
– Det mesta pekar på konkurs, säger hon, och menar att den täta sammanflätningen mellan tryckerier och distributionsbolag gör att en Stampenkonkurs kan innebära stora konsekvenser för andra mediehus.

– Om Stampens distributionsbolag VTD läggs ned kan inte Dagens Nyheter och Dagens industri distribueras i västra Sverige eftersom det blir för kostsamt att ensamt bära hela utbärningskostnaden. Och vad händer om Stampens tryckeri V-TAB läggs ned? Där trycks Svenska Dagbladet och Aftonbladet. Var ska de tryckas framöver? Det finns definitivt en risk för dominoeffekt här, säger Gunilla Herlitz.

...Och nya ägare vill rädda Stampen
I en intervju med SvD berättar Stampens rekonstruktör Christian Andersch att han tror på en lyckad rekonstruktion och att "det finns intressenter som är beredda att skjuta till kapital till verksamheten i utbyte mot någon form av ägande". Han berättar dock varken vilka intressenter det rör sig om eller vilken bransch de tillhör.
Under onsdagen avslöjade Resumé att Peter Hjörne tjänade 10 miljoner kronor under krisåret. Läs texten här.

Presenten från italienska tidningen: Ger läsarna "Mein Kampf"
Den italienska tidningen Il Giornales valde att skänka Hitlers "Mein Kampf" till sina läsare, skriver TT. Enligt tidningens chefredaktör Allessandro Sallusti kan den nämligen fungerar som "ett motgift till det gift som finns i nationalsocialismen". Trots att boken i år gavs ut i ny utgåva för första gången sedan Hitlertiden så valde tidninge att skänka en version från 1973.

Tilltaget har väckt debatt i Italien. Till exempel har Det judiska samfundet i landet kritiserat det för att vara "oanständigt" och fördömer handlingen som de menar är "ljusår från de vetenskapliga studierna av folkmordet på judar", enligt Politiken.

Tidningen Il Giornales är känd förhård hållning i debatten om flyktingar och invandrare och den ägs av en av förre premiärministern Silvio Berlusconis bröder.

Både analog och digtital räckvidd i Orvestos nya regler
Den årliga medieundersökningen Orvesto Konsument omfattar för första gången både analog och digital räckvidd – och i den analoga statistiken ingår även e-tidningsläsare, skriver Medievärlden. Årets undersökning visar bland annat att SvD når bäst digitalt bland morgontidningarna, att Offside tappar rejält och att ETC ökar – i år igen.

Isobars Dentsu Aegis köper danska digitalbyrån Magnetix
Dentsu Aegis Network gör sitt hittills största förvärv när de köper danska Magnetix som har omkring 130 anställda, skriver Dagens Media. Köpet innebär att Isobar slås ihop med nya förvärvet och att Jens Rundkvist, vd för Isobar i Sverige tar plats i den nordiska ledningsgruppen.
– Nu blir vi på riktigt blir en digital fullservicebyrå, säger han om sammanslagningen med Magnetix som förra året omsatte 173 miljoner kronor jämfört med Isobars 72 miljoner kronor.

SF Studio-vd:ns "högra hand" får gå
Produktionsbolagets vd Jonas Fors fick lämna sin post samma vecka som SVT publicerade sina avslöjanden om skandalerna. Nu berättar SVT att även hans "högra hand" tilllika vän och affärsutvecklare får lämna sin post. Han ska enligt Frida Westerberg, tillförordnad vd, dela Jonas Fors värdegrund. Namnet på mannen uppges dock inte.

Engelska fotbollsfans hällde öl på rysk journalist
Engelsmän har anklagats för att provocera ryska fans under Fotbolls-EM i Frankrike. I ett klipp på Youtube blir det extra tydligt, när ett gäng engelska fans omringade en rysk reportern, Zhanna Karpenko, försökte ta hennes mikrofon och hällde öl över henne, skriver Journalisten.

Mårten Färlin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.