Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Günther Mårder: För riskfyllt att säga nej

Publicerad: 19 mars 2012, 14:24

Aktiesparna har rekommenderat medlemmarna att gå med på Kinneviks 560-miljonersbud på Metro. Enligt Aktiespararnas vd, Günther Mårder, är det inget rungande ja precis: – Om Metro hade varit registrerat i Sverige och lytt under den svenska aktiebolagslagen hade det kunnat se annorlunda ut. Men nu är det för riskfyllt för att våga säga nej till affären, säger han.


Ämnen i artikeln:

MetroGünther Mårder

Så sent  som idag, måndag. stod det klart att  Fjärde AP-Fonden och Swedbank Robur har  valt att acceptera Kinneviks bud på Metro International,  enligt Nyhetsbyrån Direkt.

Aktiespararna har sedan tidigare gett  sina medlemmar rådet att acceptera budet, men då resume.se talar med  Günther Mårder framgår att det var långtifrån ett självklart besked:
–  Det här är inget enkelt beslut, men det är för stor risk att säga nej  till budet eftersom man då skulle sitta med ett Luxemburg-baserat bolag  som riskerar att avnoteras, säger han.

I Sverige finns ett starkt minoritetsskydd som  säkerställer likabehandling av samtliga aktieägare, det regelverket ser  annorlunda ut i Luxemburg. Som exempel finns för närvarande inte rätten  att tvångsinlösa kvarvarande aktieägare.

Metros  ledning har utlovat tvåsiffriga marginaler under de kommande åren, men  Günther Mårder konstaterar att investerarna inte har tagit detta till  sig:
–  Hade marknaden verkligen trott på ett sådant scenario hade aktien  handlats upp för betydligt mer än vad som har varit fallet, säger han.

Men det är verkligen inget rungande ja ni ger till era medlemmar?
–  Nej, men det hade kunnat se annorlunda ut om Metro hade legat under  svensk aktiebolagslag. Då hade man enbart kunnat fokusera på vad  bolaget är värt. Nu måste massa andra komponenter vägas in i bilden,  säger Günther Mårder.

Han pekar också på att Fjärde AP-Fonden  valde att minska sitt innehav strax innan Kinnevik lade budet på Metro.  Det vill säga Fjärde AP-Fonden sålde på torsdagen, spekulationerna drog  igång på fredagen med kraftig kursuppgång som följd och budet  tillkännagavs på måndagen:
– Det är en ganska stark signal om en  ägare väljer att sälja till ett pris som är 35 procent under budnivån,  säger Günther Mårder.

I DN idag menade tidningens börskrönikör Pia  Gripenberg att affären gav en besk eftersmak av oklarheter. Hon menar  bland annat att det är märkligt att det är så många värdepapper  relaterade till Metro-budet. Hur ser du på det?
– Ja, man kan väl  konstatera att det här är en av få gånger som vi har fått gå ut med  rekommendationer för tre olika instrument, säger Günther Mårder.

Kinnevik sockrade budet kring förlagsbevisen och höjde från 0,425 kronor per förlagsbevis till 0,45 kronor. Hur ser du på det?
–  Jo, både Fjärde AP-Fonden och Proventus Capital ställde  sig positiva till budet efter detta. Här har förmodligen Proventus i kraft av sin storlek på ägandet var den  starkare parten som har utövat påtryckningar, säger Günther Mårder.

Kinneviks budtid går ut i morgon, tisdag.

Enligt Günther Mårder tyder det mesta på att Kinnevik får ihop ett 90-procentigt ägande i koncernen:
– Vi har inte fått se någon storägare som har gått ut och protesterat mot budet, säger han.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

MetroGünther Mårder

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.