Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Gustafsdotter kräver lagändring om utgivaransvar

Publicerad: 7 november 2013, 13:35

Foto: Andreas Elgstrand

Högsta domstolen kom idag med sitt utlåtande om ett fall i tingsrätten där en företagare har stämt Gunilla Herlitz för en publicering långt innan hon var ansvarig utgivare på DN. Hon anses ändå ansvarig för publiceringen. Hd:s utlåtande har fått Utgivarnas vd, Jeanette Gustafsdotter, att gå i taket.


Ämnen i artikeln:

Jan WifstrandJeanette GustafsdotterGöran LambertzGunilla Herlitz

– Regeringen måste omedelbart ta initiativ till en lagändring annars  urholkas det svenska systemet med ansvarig utgivare. Och det brådskar,  säger Utgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter i en kommentar.

Bakgrunden  till det hela är att en företagare har stämt Dagens Nyheter för förtal  rörande artiklar som publicerades i tidningen år 2006 när Jan Wifstrand  var chefredaktör.

Gunilla Herlitz var dock chefredaktör och ansvarig utgivare på DN sedan tre år tillbaka när stämningen lämnades in förra året.

Högsta domstolen anser att Gunilla Herlitz är ansvarig för artikeln eftersom hon var ansvarig utgivare för databasen DN.se.

Jeanette Gustafsdotter är skarpt kritisk och menar att domen urholkar ensamansvaret och får stora konsekvenser.

Hon  pekar också på att Yttrandefrihetskommitten kom fram till att den som  är ansvarig utgivare vid publiceringstillfället samt preskriptionstid  framåt för brottet måste vara det ”enda rimliga med dagens teknik.”

Hon  lyfter också fram att justitierådet Göran Lambertz gör ett tillägg i  domen där han pekar på problemet med att vara ansvarig utgivare för  databaser.

”När det gäller databaser innebär ensamansvaret i  praktiken att utgivaren ofta får ansvara för ett mycket stort material  som han eller hon inte har haft någon kännedom om och inte haft någon  möjlighet att kontrollera. En sådan ansvarsordning är mindre lämplig....”, skriver han.

–  Dagens beslut gör att ansvarig utgivare kan hållas till ansvar för allt som ligger i mediehusens databaser. Jan Helin kan då t.ex. göras  ansvarig för det Lars Johan Hierta skrev 1830. Det faller på sin egen  orimlighet, säger Jeanette Gustafsdotter.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.