söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

GW:s känga mot Bah Kuhnke: ”Pratar och tänker som ett barn”

Publicerad: 16 juli 2015, 07:05

Alice Bah Kuhnke och Leif GW Persson.

Foto: Andreas Elgstrand och Pressbild.

Kriminologiprofessorn Leif GW Persson håller inte igen vad gäller kritik mot kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP).

Ämnen i artikeln:

Leif GW PerssonAlice Bah Kuhnke

Yasmine Winberg

yasmine.winberg@resume.se


Leif GW Persson har tyckt till igen. Den här gången i en lång intervju i Expressen som till största del handlar om hans kommande bok – men där han också passar på att såga Alice Bah Kuhnke.

I boken har han skrivit om Bah Kuhnkes intresse för hemslöjd, något Expressens reporter påpekar är förminskande.

– Nej, hon har själv många gånger sagt att hemslöjd är hennes stora intresse i livet, det var för bra för att släppa. Det är säkert kul för hemslöjden men i kulturpolitiken har hon inte åstadkommit något. Det är mycket sorgesamt. Jag tror att man ska vara försiktig med att göra gamla barnprogramledare till kulturministrar, särskilt när de pratar och tänker som ett barn, säger Persson själv till Expressen och fortsätter:

– Det har funnits ytterst kompetenta språkrör i Miljöpartiet tidigare, Maria Wetterstrand till exempel, en av få som kunde ta en politisk debatt mot Göran Persson. Men efter det är det jävligt tunt. Åsa Romson med sina båtfärger och minst sagt underliga historiska jämförelser, och tomten Yvonne Ruwaida som gjorde ett nummer av att hon aldrig åkte bil till riksdagen. Nej, för hon åkte taxi både dit och hem, med privatchaufför, på skattebetalarnas bekostnad.

Kulturministern vill själv inte kommentera saken, men Ebba Witt-Brattström, litteraturprofessor och författare säger:

– Klart att det är en förminskning. En infantilisering av henne. Tveksamt om han skulle använt samma uttryck om det hade gällt en man. I allmänhet tycker jag att Leif GW Persson är dryg och inte särskilt rolig, men han skriver hyfsat bra böcker.

– Kulturen är ett underfinansierat område där det är svårt att åstadkomma något. Jag tycker att Alice Bah Kuhnke måste få sin chans. Hon har inte på något sätt varit sämre än tidigare kulturministrar.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev