Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

GW:s kuvert innehöll rätt svar om de försvunna korna

Publicerad: 22 oktober 2014, 06:27

Kriminologen och medieprofessorn Leif GW Persson fick rätt om de 69 försvunna korna när hans kuvert med texten "The Truth" öppnades i SVT-programmet Veckans Brott i går kväll. Washington Posts legendariske tidigare chefredaktör Ben Bradlee har dött - han ledde bland annat Watergate-avslöjandet. Fallet kring GT-hoten tas nu upp av hovrätten. Det är några av nyheterna i Morgonsvepet.


GW:s kuvert innehöll rätt svar om de försvunna korna
Kriminlogen och medieprofilen Leif GW Persson kallade ärendet med 69 försvunna kor för den svenska kriminalhistoriens "största kostöld". Och då fallet togs upp i SVT:s Veckans Brott under februari förra året uppgav han att han hade ganska klart för sig vad som hade skett, men valde att skriva ned sin teori och lägga den i ett förseglat kuvert med texten "The Truth".

Bonden åtalades senare för försäkringsbedrägeri, men friades från alla misstankar av Nyköpings tingsrätt den 19 maj i år, enligt Aftonbladet.

Rätten slog också fast att korna sannolikt inte blivit stulna, men att man inte kunde utesluta det.

Programledaren Camilla Kvartoft öppnade kuvertet igår och det visade sig alltså att Leif GW Persson har kommit väldigt nära rättens bedömning.

– Stölden den 19 december har aldrig hänt, i stället har korna försvunnit på andra sätt. Det kan ha varit flera gärningsmän, sa Kvartoft att det stod på lappen.
Hon undrade också om vi någonsin kommer att få veta exakt vad som hänt.

– Ja...det vet jag inte. Det där med kunskap är knepigt, sade Leif GW Persson.

GP rapporterar också att Katrineholmspolisen fick kritik för hur utredningen skötts.

Ledde Watergate-avslöjande – legendarisk tidningsman död
SvD rapporterar att Washington Posts legendariske chefredaktör Ben Bradlee har avlidit 93 år gammal. Han ses som en av de verklige amerikanska giganterna inom den moderna journalistiken och ledde bland annat Watergate-avslöjandet, där reportrarna Bob Woodward och Carl Bernstein fick president Richard Nixon på fall.

Det var också då man myntade det klassiska uttrycket "Deep Throat" – en källa som kallade sig "Deep Throat" stämde träff i ett garage för att läcka hemligheter om Richard Nixon, enligt SvD.

Avslöjandet har också blivit film med Robert Redford, Dustin Hoffman och Jason Robards i rollerna – den sistnämnde spelade just Ben Bradlee.

Gustafsson/Herngren siktar på uppföljare till "Hundraåringen"
Komikern och skådespelaren Robert Gustafsson har tidigare meddelat att han är intresserade av en uppföljare på "Hundraåringen" som bygger på Jonas Jonassons kritikerrosade roman.

Regissören Felix Herngren avslöjar nu att man håller på att planera en ny film ihop med just Jonas Jonasson.

– Det gäller att hitta en riktigt bra historia och hur mycket man ska använda från boken, om man ska skriva något nytt...Det skulle förvåna mig om det inte blir något, säger Felix Herngren till Aftonbladet.

Filmen har spelat in 340 miljoner kronor fram till i somras.

Det är massa om, att och hur, som vi pratar om. Men alla är väldigt sugna
på det. Det skulle förvåna mig om det inte blir något, säger Felix Herngren.

Extremistens GT-hot blir fall för hovrätten
Kamil Ryba dömdes för brott mot medborgerlig frihet i tingsrätten och fick sex månader efter dubbla hot mot GT.

Tidningen fick bland annat utrymma sin redaktion efter att ett paket med anonym avsändare lämnats vid entrén – bombtekniker kallades in och paketet visade sig innehålla en stridskniv och en koran. Han hade även kastat ägg mot GT:s reception två månader tidigare och kom med hotet att han skulle komma tillbaka med kniv nästa gång.

Han tog på sig dådet, men nu har nu överklagat tingsrätten dom och idag inleds förhandlingarna i hovrätten, enligt Expressen.

Kamil Ryba är aktiv inom antimuslimska Swedish Defence League (SDL) och är först i Sverige att dömas för brott mot medborgerlig frihet.

– Brott mot medborgerlig frihet är ju en kvalificerad form av olaga hot med det speciella syftet att påverka den allmänna åsiktsbildningen och därmed sätta yttrandefriheten i fara, sa åklagare Ulrika Åberg till GT.

Anmälde sig själv efter Efterlyst
En man har anmält sig själv till polisen efter att programmet Efterlyst visat en bild på honom, enligt DN.

Mannen sitter nu häktad på sannolika skäl misstänkt för två våldtäkter som skedde i Vårby Gård i september. Den 25-åriga drabbade kvinnan berättade om våldtäkten i Efterlyst.

– Detta är svårt för mig men jag gör det för att jag vill ha upprättelse. Jag vill att han åker fast, att han betalar för det han gjort mot mig och att ingen annan ska gå igenom detta för det är tungt att bära, sade hon i programmet.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.