Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Gyllenhammar slår ett slag för kvotering

Publicerad: 5 mars 2012, 15:07

Andelen kvinnor i börsbolagens styrelser är 23 procent, medan andelen kvinnor i ledningen är 16 procent. Nu ser näringslivsprofilen Pehr G Gyllenhammar kvotering som enda utvägen för att skapa jämlikhet i näringslivets topp.


Ämnen i artikeln:

VolvoVeckans AffärerJens Stoltenberg

Riksdagen, kommunerna, akademierna, de statliga bolagen och även   kyrkan har bättre kvinnorepresentation i toppen än börsbolagen, enligt  VA:s granskning.

Pehr G Gyllenhammar, före detta Volvo-chef numera rådgivare åt  investmentbanken Rothschild, tycker att det är hög tid att införa  kvotering i Sverige:
– Som liberal och som fri människa är jag emot  kvotering. Men med det generande resultat vi har i näringslivet i dag  tror jag det är den utväg vi måste välja, säger Pehr G Gyllenhammar till  Veckans Affärer.

Han uppger också att han inte skulle vara motståndare till att införa en kvoteringslag i likhet med den som redan finns i Norge.

Vid EU-mötet Northern Future Forum berättade exempelvis Norges  statsminister Jens Stoltenberg att man har en 42-procentig andel kvinnor  i företagens styrelser sedan lagen infördes.

Pehr G Gyllenhammar påpekar dock att han tycker att karenstiden är  viktig i det att det måste finnas en rimlig tid för företagen att hinna  anpassa sin verksamhet.

Pehr G Gyllenhammar meddelade redan för ett par år sedan att han  ångrar att han inte hjälpt fler kvinnor i karriären. Enligt VA lovar han  dock en klar förbättring som ordförande för relativt nystartade  vindkraftsbolaget Arise Windpower:
– Det jag kan säga till mitt  försvar är att jag mognade sent. Jag har en längre misstagslista än  någon svensk företagsledare för det mig, säger Pehr G Gyllenhamnar till  Veckans Affärer.

Han uppger också att han själv var fast i en "manskultur"

Pehr G Gyllenhammar för hellre diskussioner med kvinnor än män för att få andra perspektiv:
–  Kvinnor somnar väldigt sällan. Medan man ofta ser hur männens  koncentration avtar och ögonen klipper, säger han till Veckans Affärer.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.