Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Hackarna kan ha läst källskyddade uppgifter – i veckor

Publicerad: 3 januari 2008, 14:30

Attacken mot Aftonbladets datasystem är omfattande och konsekvenserna kan bli förödande.
– Om de här hackarnas uppgifter stämmer har de i flera veckor kunnat läsa all källskyddad korrespondens med Aftonbladet, säger Per Hellqvist, säkerhetsexpert på Symantec.


Dataintrånget mot Aftonbladet i går kan vara toppen på ett isberg. Enligt it-expertis Resume.se talat med är händelsen mycket allvarlig och hackarna kan ha kommit åt känslig information under lång tid.

En länk med Aftonbladets samtliga inloggningsuppgifter ligger ute på nätet och gruppen Vuxna Förbannade Hackare, som säger sig ligga bakom attacken, skriver på forumet Flashback att de första angreppen gjordes redan för två år sedan. Vidare beskrivs attacker mot annonssystem och mejlservern.

”Vi gav oss på mailservern och efter 2-3 dagar så var vi inne. Vi hade full access till hela mailservern och kunde läsa och skicka vilka mail vi ville (även backuper)”, står det bland annat att läsa i inlägget.

De hackare som nu jagas för dådet kan ha kommit över känslig information under en längre period.

– Det är naturligtvis en enorm skada för företaget. Det är för det första ett jättejobb att byta ut alla uppgifter. Sedan väntar en komplicerad utredning, säger en källa med god kännedom om datasäkerhetsfrågor och hackerkretsar.

– Dessutom kan ju hackers redan ha plockat ut uppgifter som framgent kan skada Aftonbladet. För att nu inte tala om att källskyddade uppgifter kan ha legat öppna.

Per Hellqvist, säkerhetsexpert på Symantec är väl insatt i attacken mot Aftonbladet:

– Jag är förvånad över hur lite medietäckning den här saken fått. Det är en oerhört stor grej. Kriminella element på nätet påstår att de skrotat runt i Aftonbladets system flera veckor. Sedan tar de en Aftonbladsanställds Flashback-konto och annonserar loginuppgifterna så att vem som helst kan använda dem.

– Dessutom är det märkligt att Aftonbladet själva inte genast berättat om intrånget. Det skadar förtroendet för tidningen. Om de här hackarnas uppgifter stämmer, det är förövrigt samma killar som hackade TV3 på nyårsnatten, har de i flera veckor kunnat läsa all källskyddad korrespondens med Aftonbladet.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.