Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Hade kunnat vara ännu tydligare”

Publicerad: 12 december 2013, 14:28

Expressens har anmälts och hotas av stämning efter uthängningen av näthatare på Friatider, Avpixlat och Realisten. Expressens Thomas Mattsson ser det som ett sätt att försöka tysta medierna. Han ångrar sig bara på en punkt kring publiceringen. – Kanske borde vi varit ännu tydligare med att det dag två inte handlade om ”vanliga privatpersoner”, säger han till Resumé.


Ämnen i artikeln:

AvpixlatThomas MattssonExpressen

Expressen har anmälts till polisen, Datainspektionen och sannolikt även PO. Dessutom pågår en inslamlig på Fria Tider till advokatkostnaderna för ett enskilt åtal mot Thomas Mattsson för förtal.

Det är dock inget som biter på Expressens chefredaktör.

– Det pågår ju en kampanj mot Expressen nu, med olika anmälningar till olika instanser, och att hota en tidning med stämning för att den skrivit on vilka som sprider främlingsfientlighet är väl ett sätt att försöka tysta oss och andra medier. Men en sådan process skulle ju bara orsaka mer uppmärksamhet om rasismen på nätet, och kan väl knappast gagna dem som helst vill hata anonymt? Eller hur?

Det är inte bara nämnda sajer ovan som kritiserat publiceringarna – även från andra håll har Expressens scoop ifrågasatts – bland annat för att medierna blir en slags ”offentlighetens skampåle”.

– Granskningen att ju ännu pågående och har fått stort genomslag, vilket glädjer mig eftersom det är allvarligt att det sprids så mycket hot och hat på nätet. Att uppmärksamma sånt här är ju också en central del av Expressens själva ”ärende", säger Thomas Mattsson.

Är det något du ångrar?
– Jag tycker att det är för tidigt att utvärdera publiceringar som sker i denna stund, men kanske borde vi varit ännu tydligare med att det dag två inte handlade om "vanliga privatpersoner" på namn och bild utan om några mycket tongivande personer av dem som skriver allra mest på hatsajterna. Att döma av en del reaktioner på onsdagsförmiddagen hade det inte framgått helt, men vi förtydligade och jag såg att bland annat DN:s ledarsida tyckte att vi agerat rätt.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.