Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Halal-tv var opartiskt

Publicerad: 27 april 2009, 09:39

Halal-tv var varken partiskt eller osakligt. Det skriver Granskningsnämnden (GRN) som granskat programmen. Värre är det för Dr Phil som gjorde reklam för sin egen bok i TV4 Plus.


Ämnen i artikeln:

GranskningsnämndenSVTTV4Sveriges Radio

Granskningsnämnden friar Halal-tv. Foto: SVT

Kändispsykologen Dr Phils show visas i TV4 Plus. I ett avsnitt talade han om sin egen bok i nio minuter. Trots att det var ett inköpt program anser GRN att gränsen för produktexponering med råge överskridits. Det här blir fjärde gången TV4 fälls för att Dr Phil berättat om sina egna böcker. GRN ansöker nu om att TV4 ska betala en så kallad särskild avgift på 150 000 kronor.

SVT:s samhällsprogram Halal-tv fick mycket kritik när det visades. 33 anmälningar kom in till GRN. Men programmet var varken partiskt eller osakligt visar nämndens granskning.

Nordnytt fälldes för att ett inslag om fastighetsbolaget Norrvidden varit osakligt. Det var dock inte opartiskt konstaterar GRN.

GRN hade en tuff diskussion om huruvida programledaren för Ring P1 varit partisk när ämnet elöverkänslighet debatterats. Nämnden ansåg att uttalandena kunde upplevas kränkande, men att det ändå inte var av den karaktär att de stred mot bestämmelsen om radions särskilda genomslagskraft. Tre ledamöter reserverade sig mot beslutet.

SR Radio Sjuhärad fälldes däremot för att det varit klart partiskt i konflikten mellan Israel och Palestina. I sändningen förde programledaren en diskussion om Israels delatagande i Eurovision song contest. Han ställde frågor som kunde uppattas som han personliga ståndpunkter mot Isreal i det pågående kriget. I programmet spelades också isreaelsk schlagermusik där krigsljud hade mixats in.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.