Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Hallpressen efter SD-kritiken: Det stämmer inte att vi mörkar

Publicerad: 22 augusti 2016, 14:13

Marie Flyckt, Hallpressens ansvarige utgivare.

Foto: Pressbild/Hallpressen

Sverigedemokraternas nya pressekreterare Anna Ernius anklagar sina tidigare arbetsgivare för att mörka och vinkla nyheter för att inte gynna SD. Nu svarar Hallpressen på kritiken.


Ämnen i artikeln:

HallpressenSDSverigedemokraterna

Under måndagen rapporterade Expressen att Anna Ernius efter 15 år som reporter på olika tidningar inom Hallpressen har anställts som pressekreterare hos Sverigedemokraterna.

LÄS MER: SD värvar etablerad politikreporter

I artikeln anklagar hon två av de tidningar hon jobbat på, Skaraborgs Läns tidning och Skövde Nyheter, för att systematiskt mörka och vinkla nyheter – för att inte gynna SD.

Men Marie Flyckt, ansvarig utgivare på Hallpressen, håller inte med.
– Det stämmer inte, vi mörkar inte. Vi granskar alla partier utifrån samma bevekelsegrunder och väljer nyheter utifrån vad som är relevant och av allmänintresse, vilket är grundläggande journalistik.

– Vad gäller Anna Ernius så har hon ju känt såhär på grund av en politisk övertygelse. Det här är hennes upplevelse och det får stå för henne, men jag tänker mig att hon har en egen agenda. Vi driver inte partipolitik på redaktionell plats.

Ville hon göra det på tidningarna?
– Det vet jag inte, men jag tror inte det. Vad jag känner till har hon inte uttalat sig. Men det kan ha uppfattats så förstås. Vi har alla med oss ett bagage värderingar som vi försöker ställa åt sidan för att hålla oss objektiva som reportrar.

Marie Flyckt berättar att flera medarbetare hon pratat med inte håller med om den forne medarbetarens bild av redaktionens arbete.
– Vi följer alla etiska riktlinjer och ambitionen är att granska alla partier likadant. Nu står till exempel Socialdemokraterna i skottlinjen när det handlar om vad som traditionellt sett anses vara SD-frågor.

I övrigt beskriver Marie Flyckt Anna Ernius som en duktig reporter som har gjort ett tämligen naturligt karriärsteg.
– Det är många journalister som söker sig till närliggande yrken, till exempel pressekreterare.

Mårten Färlin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.