Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Hamilton blir styrelseproffs

Publicerad: 16 september 2014, 10:02

Eva Hamilton.

Foto: Andreas Elgstrand.

SVT:s avgående vd Eva Hamilton lämnar bolaget den sista november och UNT-chefen Hanna Stjärne tar över. Nu öppnar Eva Hamilton för styrelseuppdrag inte bara i media, utan även utanför branschen.


Ämnen i artikeln:

TV3SVTHanna StjärneEva HamiltonTV4TV8

- Jag är en arbetande människa och jag tror inte att jag skulle tycka att det var roligt att inte göra något under ett år, säger Eva Hamilton, som får behålla sin månadslön på 230 000 kronor under ett år efter att hon har avgått.

En avräkning sker om Hamilton får arvoden och intäkter under perioden. Hamilton måste få dessa eventuella arvoden godkända av SVT. Uppgörelsen faller om Hamilton får en anställning.

Eva Hamilton räknar med att det kan ta ett tag innan hon börjar med nya uppdrag, men är ändå relativt övertygad om att det blir tal om styrelseuppdrag för bolag både inom mediebranschen och utanför den.

- Jag räknar med ett antal styrelseuppdrag i en bredare sfär än bara media, säger Eva Hamilton.

Hon menar att SVT var ifrågasatt från många håll när hon tog över vd-posten och hävdar att bolagets ställning har stärkts under hennes åtta år.
- De kommersiella bolagen gjorde stora ansträngningar att göra public-service-material till en början. Det gäller både TV3 och TV8. TV4 tog också över Nobel och Nationaldagen på Skansen. Nu verkar insikten ha spridit som om att public-service-program inte är något som kan överleva långsiktigt i den kommersiella världen, säger Eva Hamilton.

Ett problem för de kommersiella bolagen är att man enbart får betalt för målgruppen 12-59 år. Det är också dyrt att jobba med grävande journalistik, utrikeskorrespondenter och kulturprogram, resonerar Eva Hamilton.
- Vi är ett för litet land med för få människor för att det ska löna sig för de kommersiella bolagen att jobba på det här viset, säger Eva Hamilton.

Åtta riksdagspartier har ställt sig bakom ett sändningstillstånd som inte ska finansieras via statens skatteintäkter – tillståndet sträcker sig fram till 2019, vilket Eva Hamilton ser som ytterligare ett bevis för att SVT:s ställning har stärkts.
- Vi har också fått se allt färre krav på återbetalningar för Radiotjänst under senare tid och man har också insett det är bra att ha en oberoende finansiering med tanke på att SVT även granskar riksdagen, säger hon.

Eva Hamilton är ändå övertygad om att tv-licensen måste moderniseras, men tycker inte att det är någon ko på isen ännu.

Hon känner också att SVT står sig starkt när det gäller att hänga med i den tekniska utvecklingen och är övertygad om att Hanna Stjärne är rätt person att leda SVT.
- Hon är klok, har gott omdöme, vet mycket vad public-service handlar om och är en duktig chef. Hon har också en förmåga att skära ned samtidigt som man satsar på det nya. Jag tycker att hon är ett väldigt bra val, säger Eva Hamilton.

Det låter nästan som att du har haft ett finger med i spelet?
- Det är styrelsens uppdrag och inte avgående vd:ns fråga att hantera min efterträdare. Så det kan jag inte kommentera, säger Eva Hamilton.
Hanna Stjärne vill föra din bild av SVT vidare, men hade inte riktigt hunnit prata med dig om vad den består av. Vad är din bild egentligen?
- SVT ska vara ett företag med ett brett uppdrag där alla kan hitta någonting intressant, säger Eva Hamilton.

Hur ser du på kritiken att SVT håller på med för mycket dokusåpor och sådant och att det rimmar illa med Public Service-uppdraget?
- Den kritiken fanns redan på Sam Nilssons tid och den kommer finnas även om SVT skulle få ytterligare fem vd:ar, säger Eva Hamilton.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.