Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Han är den bästa kvällstidningschefen

Publicerad: 17 februari 2015, 16:08

Jan Helin får stryk av Thomas Mattsson i Tidningen Chefs test

Foto: Björn Elgstrand

Expressens Thomas Mattsson är strået vassare som chef än Aftonbladets Jan Helin. Åtminstone om man får tro Tidningens Chefs test som bygger på intervjuer med deras anställda. Enligt testet är förmågan att delegera en gemensam svaghet hos mediecheferna medan deras arbetskapacitet lyfter tidningarna.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetChefThomas MattssonExpressenJan Helin

De är två av Sveriges mäktigaste mediechefer och har i podcast ihop. Nu har Tidningen Chef genomfört ett chefstest med kvällstidningscheferna. Där de betygssätts utifrån medarbetarnas omdömen.

I duellen mellan mediecheferna framkommer en bild där Expressens chefredaktör Thomas Mattsson gärna deltar i det dagliga nyhetsarbetet.

– Jag undrar om han någonsin sover. Man kan få ett mejl klockan två på natten och nästa sju på morgonen, säger en medarbetare på Expressen.   

Thomas Mattsson ställer också hårda krav på sina anställda  

– Folk som slappar eller försöker ta genvägar, det är som ett rött skynke för honom.

Aftonbladets publisher Jan Helin är mer svårtillgänglig  även under den pågående omorganisation som tidningen befinner sig i:

– Även om Jan själv inte har tid att vara här mer, skulle det finnas någon som trädde in i hans ställe. Det skulle verkligen behövas nu.  

Båda få förhållandevis dåliga betyg, treor, när det kommer till förmågan att delegera:

– Det är absolut Thomas svagaste sida, säger en tidigare medarbetare på Expressen.  

En tidigare medarbetare på Aftonbladet klagar:

– Jan har inte byggt en organisation som går för egen maskin, utan har samlat mycket beslutsfattande kring sig själv.

Jan Helin får däremot beröm för tidningens digitala utveckling där Aftonbladet sedan länge ligger före konkurrenten när det kommer till trafiken på webben.

– Han har ju haft en mycket tydlig linje om vår digitala strategi, där var han mycket tidigt ute. Det tycker jag är hans största styrka – att ta beslut som först inte är populära, men som visar sig vara rätt i långa loppet, säger en medarbetare.

I chefstestet får Thomas Mattsson sammanlagt 30 av 40 möjliga poäng medan Jan Helin landar på 29. En knapp seger för Expressens chefredaktör som därmed hamnar på samma nivå som LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. Aftonbladets publisher landar på samma poäng som bland annat tv-mannen Peter Settman och EU-kommissionären Cecilia Malmström.

Poängen (skala 1-5):

Thomas Mattsson
Ledarstil: 4
Delegering: 3
Motivera: 3
Konflikthantering: 4
Kommunikation: 4
Beslutsfattande: 4
Rekrytering: 4
Personligt: 4  

Jan Helin
Ledarstil: 4
Delegering: 3
Motivera: 4
Konflikthantering: 3
Kommunikation: 4
Beslutsfattande: 4
Rekrytering: 3
Personligt: 4

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.