Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Han är inget dödsoffer"

Publicerad: 13 december 2010, 11:59

Bildpubliceringar på svenska dödsoffer är mycket ovanligt – i så fall är bilden maskad. Men Expressen publicerade i dag bilden på den döende självmordsbombaren utan att dölja hans ansikte. – Det är en stark och viktig bild, där Taimour Abdulwahabs integritet får stå tillbaka för nyhetsrapporteringen, säger Per- Anders Broberg, ställföreträdande ansvarig utgivare.


Ämnen i artikeln:

Expressen

Expressen har valt att inte maska ansiktet på självmordsbombaren när han ligger och dör på marken. OBS! Resumé har dock valt att dölja hans ansikte på denna faksimil.

I vanliga fall är tidningarna mycket respektfulla och försiktiga när det gäller döda människor i Sverige. Normalt visar man inte dödsoffer på bild, och gör man det så maskar man bilden. Men den här gången har Expressen frångått policyn genom att inte pixla ansiktet.

Det är den starkaste bilden i nyhetsrapporteringen om självmordsdådet hittills. Över ett uppslag ser man den döende självmordsbombaren.

– Expressen publicerar normalt inte omaskade bilder på svenska dödsoffer. Det här fallet är emellertid annorlunda. Taimour Abdulwahab är inte ett dödsoffer. Taimour Abdulwahab sprängde sig själv mitt i Stockholm efter att ha skickat hotbrev till Säpo och TT, säger Per-Anders Broberg och fortsätter:

– Det är en stark och viktig bild, där Taimour Abdulwahabs integritet får stå tillbaka för nyhetsrapporteringen.

Aftonbladet fick kritik efter en bildpublicering i går där man placerat faktagrafik runt en bild på den döde självmordsbombaren. I det fallet var ansiktet maskat.

Aftonbladet och Expressen var i dag först av svenska medier att publicera namn och bild på självmordsbombaren. De ansvariga utgivarna på de båda tidningarna menar att det var ett enkelt beslut.

– Jag anser att medias viktigaste uppgift just nu är att söka så exakta svar som möjligt på frågorna vem och varför. Benämningar som ”28-åringar” gynnar inte förståelsen av den viktiga frågan vem, säger Aftonbladets chefredaktör Jan Helin och fortsätter:

– Möjligen är det denna gång intressant att få veta hur de tidningar resonerar som avviker genom att inte berätta vem misstankarna rör i ett så exceptionellt brott.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

Expressen

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.