torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Han är Mästarnas mästare

Publicerad: 13 april 2012, 04:16

Pär Hedmark.

Foto: Niclas Sköld.

SVT-succén Mästarnas Mästare har nypremiär på söndag. Resume.se har talat med den verkliga Mästarnas Mästare – Meters producent Pär Hedmark som insåg hur det belgiska ursprungsformatet kunde föras längre än vad SVT hade kunnat ana:
– Jag tänkte att det vore synd och skam att bara låta idrottsstjärnorna tävla när man ändå har dem samlade under ett och samma tak, säger han.

Ämnen i artikeln:

Mästarnas mästareMeter Television

KB

Karl-Johan Byttner


SVT-programmet Mästarnas Mästare är en av de största public service-succéerna i modern tid. Förra årets final sågs av 2,5 miljoner tittare och säsongen hade ett snitt på cirka 2 miljoner tittare per program.  Det vill säga fullt jämförbart med TV4:s supersuccé Solsidan.

Pär Hedmark är inte bara programmets producent, utan också den som har bidragit starkt till att formatet fick så stort genomslag i Sverige. Han är kanske den verkliga Mästarnas Mästare:

– SVT hade option på att föra in det belgiska formatet i Sverige och vi gjorde om programidén ganska mycket redan till den första säsongen. Vi valde att fokusera mer på mötet mellan idrottsstjärnorna än själva tävlingarna i sig, säger Pär Hedmark.

Det var verkligen ett genidrag?
– Jo, det var otroligt lyckat. Jag och Olle Palmlöf resonerade att om vi har så unika människor under ett och samma tak är det slöseri att bara fokusera på själva tävlingarna och inte låta dem prata om och titta på varandras karriärer, säger Pär Hedmark.

Idén bollades med SVT och programmet finslipades hela vägen till själva inspelningen.

Resten är historia.

Varför tror du att Mästarnas Mästare har blivit är en sådan succé?
– Det var självklart ett spännande hot att man kunde bli utslagen i samband med tävlingsmomenten och mycket känslor uppstår då man tvingas lämna en grupp, men den främsta förklaringen är nog att idrottsstjärnorna själva ställer frågor till varandra och inte någon programledare eller journalist, säger Pär Hedmark.

Han menar att detta har gjort att det har uppstått tycke och en ömsesidig respekt mellan deltagarna.

Han uppger också att flera av deltagarna har sagt attprogrammet är bland det bästa som de någonsin har varit med.

Det har blivit en hel del snackisar. Ta bara det här med Ingemar Stenmarks supertränade kropp?
– Jo, men det var ju inte bara det om honom. Han har alltid ansetts som en riktig vinnarskalle, men under programmet visade det sig att folk har fått detta om bakfoten och att han snarare bara har varit ute efter det perfekta åket, säger Pär Hedmark.

Nytt för årets säsong av Mästarnas Mästare är att deltagarna delas upp i två olika grupper.  Den första gruppen är med i de första fyra avsnitten och till slut återstår tvåpersoner ur gruppen. Den andra gruppen råkar ut för samma sak under avsnitt 5-8. Sedan är det final:

– Tanken är att skapa lite av en nystart för programmet då nästa grupp kommer in, säger Pär Hedmark.

Han jobbar uteslutande med Mästarnas Mästare under ena halvåret, medan han ägnar sig åt att utveckla olika format under den resterande delen.

Rent ekonomiskt har programmet inbringat lika mycket pengar för Meter som en vanlig programbudget. Programmet har däremot blivit korat till Årets TV-program, vilket kan bidra till ett ökat intresse att använda Meter som produktionsbolag, resonerar Pär Hedmark.

Hur gick programmet i Belgien?
– Det gick bra, men blev aldrig så stort som i Sverige. De är nog glada ändå eftersom formatet är att lätt att sälja till andra marknader. Det går exempelvis bra även i Norge, säger Pär Hedmark.

Det är mystiskt egentligen att det inte uppstått så mycket taskig personkemi mellan vissa deltagare som bor så tätt inpå varandra?
– Deltagarna kommer nära varandra fort. De är också vuxna människor som försöker lösa eventuella problem. Det är inte Big-Brother precis, säger Pär Hedmark.

Han har tidigare exempelvis producerat format som Popstarsoch olika program för Z-TV. Han har arbetat på Meters produktionsavdelningunder de senaste 5-6 åren.

Det måste verkligen vara en fjäder i hatten för dig med Mästarnas Mästare?
– Jo, det är den största succén som jag har varitinblandad i, säger Pär Hedmark.

Målet för varje säsong är att få dit de allra största ochmest framgångsrika idrottsstjärnorna.

Stjärnor som man ännu har inte har lyckats med är exempelvis Stefan Edberg, Mats Wilander och Kajsa Bergqvist.

Det finns dock en som man vill ha dit allra helst– Björn Borg:

– Han är verkligen en av Sveriges allra största idrottsmän genom tiderna. Han tittar visserligen på programmet, men ser inget behov av att bli exponerad och det får man ändå respektera, säger Pär Hedmark.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev