Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Han är Nordens mest välbetalde serietecknare

Publicerad: 23 augusti 2013, 11:21

Frode Øverli med sina skapelser

Den norske serietecknaren Frode Øverli har tjänat nästan 112 miljoner kronor på öl, fotboll och liderligt leverne de senaste sex åren.


Ämnen i artikeln:

Egmont

När Frode Øverli ritade sin första strip om den fotbollsfanatiske, ölälskande homofobiske busschauffören Pondus 1997, kunde han inte ana att han 16 år senare skulle vara nordens mest välbetalde serietecknare.

Enligt den norska affärstidningen Finansavisen har han de senaste sex åren dragit in nästan 112 miljoner kronor på sin säregna blandning av humor och vardagsliv. Visserligen får han dela pengarna med sin agent och förläggare Håkon Strand är delägare i det bolag som äger rättigheterna till Pondus.

I Sverige ges tidningen Pondus ut av Egmont och kommer ut en gång i månaden med upplaga på 14 500 exemplar. Men i Norge är den tryckta upplagan 125 000. Räckvidden är  559 000 läsare, vilket innebär att över 11 procent av den norska befolkningen läser varje nummer.

Och Pondus norska facebooksida har 182 000 gillare som till en förkrossande majoritet är norrmän.

Frode Øverlis Pondus är helt enkelt en norsk nationalhjälte.

– En av förklaringarna till att Frode tjänar så mycket pengar är att de har fasta bokpriser i Norge, säger Jonas Svensson, som varit redaktör för svenska Pondus sedan 2007. Han ger ut sina seriestrippar i bokform, både i mjuka och hårda pärmar och han hamnar hela tiden på bestsellerlistorna.

En annan förklaring är att Pondus är syndikerad i ett trettiotal dagstidningar i Norge, Sverige och Danmark och varje publicering ger en liten intäkt. Och sedan är Frode Øverli en mycket flitig man.

– Han gör någonstans mellan 250 och 300 strippar om året, säger Jonas Svensson. Och så har han inte så stort overhead på verksamheten. Papper, bläck och pennor kostar inte så mycket.

Under de år som Pondus har funnits har serien utvecklats kontinuerligt. Från att ha varit en burlesk historia med fyllor, kroppsvätskor, fotbollsvåld och panikragg på krogen, har den blivi en något mindre burlesk historia med fyllor, kroppsvätskor, fotbollsvåld och panikragg på krogen.

Allt eftersom huvudpersonerna har tonat ner sina värsta sidor har Øverli tagit in nya karaktärer som fått fylla vansinneskvoten.

– Det är som en sit-com på tv i pappersform, säger Jonas Svensson. En långkörare som dels lockar till dagliga skratt och dels samlar en hängiven fanskara som är nyfikna på vart karaktärerna är på väg.

Krister Berntsson

Ämnen i artikeln:

Egmont

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.