Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Han är tidernas främste grävande journalist

Publicerad: 25 september 2013, 07:54

Tidningen Scoop har med anledning av föreningen Grävs 25-års jubileum tagit fram en lista över Sveriges främsta grävande journalister.


Ämnen i artikeln:

Grävande JournalisterScoop

Scoop lät en jury plocka ranka samtliga Guldspadevinnare och plocka fram 25 namn enligt kriterierna
Trovärdighet – Kan man lita på reportern eller är det en person som ibland har fel eller vinklar för hårt.
Genomslag – Brukar reporterns arbete få genomslag i andra medier?
Påverkan/förändring – Får reportern till någon förändring med sin journalistik.Ändras beslut eller förslag?
Presentation – Är det en bra stilist, en lysande berättare, en för-nyare i sitt sätt att presentera materialet?
Uthållighet – Har reportern vigt sitt liv åt grävande? För att inte bara premiera äldre journalister handlar det också om uthållighet i själva arbetet.

Resultatet av juryns arbete blev:

1. HANNES RÅSTAM
Avled 2012, 55 år gammal.
Rockmusikern som sadlade om och blev Sveriges främste grävare. Ingen grävare har haft samma kombination av tålamod och noggrannhet. Hans avslöjande om Thomas Quick/Sture Bergwall skakar fortfarande om det svenska rättssamhället.

2. JANNE JOSEFSSON
Ålder: 61. Gör: Reporter på Uppdrag granskning, SVT.Sveriges mest kände journalist. Började sin bana som provokatör/reporter på klassiska radioprogrammet ”I elfte timmen” i början av 80-talet. När han och Lasse Brandeby ringde upp Chiles diktator Pinochet och spelade en sång av Victor Jara är radiohistoria. Efter det har han legat bakom många gräv som blivit tv-historia.

3. BO-GÖRAN BODIN
Ålder: 39. Gör: Reporter på Ekot, SR.
Under sina tio år på Ekot har han vunnit fler priser än vad många stora redaktioner klarat på 25 år. Ingen ensamvarg utan gillar att duo-gräva. Helst med parhästen Daniel Öhman.

4. PER WENDEL
Avled 2008, 58 år.
Hans storhetstid sammanföll med Expressens. Karriären kröntes med avslöjandet av Ebbe Carlsson-affären 1988. En ensamvarg och arbetshäst. Hade vi gått längre tillbaka än 25 år hade han säkert klättrat någon placering.

5. FREDRIK LAURIN
Ålder: 49. Gör: Frilansreporter knuten till Uppdrag granskning, SVT.
Har tagit sig den klassiska vägen via lokaltidningar, Gefle Dagblad och Bohusläningen, till de stora redaktionerna. Redan innan han bildade den så kallade Trojkan med Sven Bergman och Joacim Dyfvermark har han föredragit att jobba i grupp.

6. ANNA JAKTÉN
Ålder: 46. Gör: Reporter, Uppdrag granskning, SVT.
Var med och bröt grabbgrävarnas dominans i Göteborg med banbrytande ”Kaliber”. Tröttnade på grävandet och var ett tag adjunkt på JMG. Men är för mycket journalist för att fastna i akademikervärlden. Nu på Uppdrag granskning.

7. DANIEL ÖHMAN
Ålder: 40. Gör: Reporter på Ekot, SR.
En av orsakerna till att Ekot numer prenumererar på tunga gräv. Han är den första journalist som fått Stora journalistpriset två år i rad. 2011 för boken ”Matens pris” med Malin Olofsson och ifjol för Saudiaffären ihop med Bo-Göran Bodin.

8.NILS HANSON
Ålder: 61. Gör: Chef för Uppdrag granskning, SVT.
Smålänningen som både var sportredigerare på GT och nöjeschef på GP innan han hittade det som blev hans liv – grävandet. Gjort mängder av uppmärksammade jobb och tusentals journalister har lyssnat på hans numer klassiska föreläsning Grävandets ABC.

9. MARIA TRÄGÅRDH
Ålder: 48. Gör: Projektchef på Aftonbladet.
Att som ung tjej slå sig fram som grävare i början av 90-talet i den då extremt machopräglade kvällspressen inger respekt. Hon har fortsatt lika enträget, också genom att hitta nya grävmetoder. En pionjär med live-gräv på nätet.

10. BRITT-MARIE CITRON
Ålder: 62. Gör: Frilansreporter och utbildare.
Lokalpressens okrönta grävdrottning. Hennes avslöjanden i Motala i mitten av 90-talet är en del av den svenska nutidshistorien. Satsat hårt på att lära journalister gräva både i Sverige och utomlands. Viktig grävambassadör.

11. JAN MOSANDER
Ålder: 69. Gör: Pensionär.
En klassisk murvel som grävt där ingen annan letat. Hans  envishet ledde till många scoop i biståndsbranschen. När han pensionerades påstås det att Sida-ledningen skålade för att de blivit av med historiens tuffaste biståndsgranskare.

12. BJÖRN HYGSTEDT
Ålder: 55. Gör: Informationschef, Svenska Dagbladet.
Länge en av landets främsta grävare. Var den som banade vägen för att göra Svenska Dagbladet till en av de mest grävpristyngda tidningarna. Ledsnade på journalistiken och blev tidningens informationschef.

13. SOPHIA DJIOBARIDIS
Ålder: 51. Gör: Reporter Uppdrag granskning, SVT.
Ingen personifierar grävandets huvudstad Göteborg bättre än Sophia Djiobaridis. Stenhård när det behövs, mjukare i andra lägen. Mästare på ansvarsutkrävande intervjuer.

14. JOACHIM DYFVERMARK
Ålder:45. Gör: Frilansreporter knuten till Uppdrag granskning, SVT.Ett av hjulen i den så kallade Trojkan som levererar scoop som  ger internationellt eko.

15. GUNNAR LINDSTEDT
Ålder: 62. Gör: Frilansreporter.
Med rötterna i bokstavsvänstern och Gnistan fortsatte han granska företag på Svenska Dagbladet och Veckans Affärer. En mycket noggrann ensamgrävare som lägger lika stor vid vid researchen som språket. Avslöjade Trustor-härvan.

16. BIM ENSTRÖM
Ålder: 71. Gör: Pensionär.
Få har granskat bostadsbranschen lika effektivt som Bim Enström. Först på Expressen sedan på TV 4. Många uppmärksammande granskningar av HSB.

17. KARIN SWÄRD
Ålder: 57. Gör: Frilansreporter och dokumentärfilmare.
Har ett brett register. Började som nyhetsreporter på SVT/SR, fortsatte som grävare, bland annat på Kalla fakta. Fick Stora journalistpriset 1997 för avslöjan-den om missförhållanden i vården.

18. CHRISTIAN HOLMÉN Ålder: 45. Gör: Grävchef på Expressen.
Ambitiös ålänning som bidragit till att Expressen åter blivit något att räkna med. Fyra guldspadar de senaste sju åren.

19. MACIEJ ZAREMBA
Ålder: 62. Gör: Reporter, DN.
Slog igenom 1997 med flera mycket uppmärksammade reportage om tvångs-steriliseringen i Sverige. Hans blandning av kulturreportage och granskning får ofta stort genomslag, men också kritik för att ha en dold politisk agenda.

20. GELLERT TAMAS
Ålder: 50. Gör: Frilansreporter och författare.
Med Lasermannen lyckades han i reportageform på ett mästerligt sätt skildra ett Sverige i stark förvandling. ”Uppföljaren” om de apatiska barnen blev mer ifrågasatt.

21. MATS-ERIC NILSSON
Ålder: 58. Gör: Journalist och författare.
Redaktionschefen som hoppade av och bröt ny mark med ny och innovativ granskning av inte bara det vi äter utan hela livsmedelsindustrin.

22. ISABELLA LÖVIN
Ålder: 50. Gör: EU-parlamentariker.
Hennes bok Tyst hav, 2007, om fiskeindustrin nådde internationell berömmelse och fick enormt genomslag.  Hon fick både Guldspaden och Stora journalistpri-set och lämnade journalistiken.

23. MALIN OLOFSSON
Ålder: 34. Gör: Frilans, efter flera år på Sveriges Radio.
Har väckt liv i den nästan avsomnade miljöjournalistiken. Matens pris som hon gjorde med Daniel Öhman gav både guldspade och Stora journalistpriset.

24. HELENA BENGTSSON
Ålder: 46.Gör: Databasredaktör, SVT.
Excelarkens okrönta drottning. I stort sett helt okänd utanför snäva journalist-kretsar. Men hon åker världen runt och föreläser om databasjournalistik. Fick Stora journalistpriset för Valpejl. Ge Helena en torr statistik och hon kan hitta tre olika vinklar direkt.

25. SVEN BERGMAN
Ålder: 44. Gör: Frilansreporter knuten till Uppdrag granskning, SVT.
Det tredje och kanske minst kända namnet i den så kallade Trojkan.

Juryn bestod av:
Annicka Flovin, rektor för Poppius journalistskola
Cecilia Zadig, i dag chefsutbildare, fd reporter på SVT, Grävande journalisters första kvinnliga ordförande och guldspadevinnare 1994.
Sara Torsner, kansliansvarig på Grävande journalister.
Mikael Bergling, frilansjournalist, tidigare grävande reporter på Expressen.
Elisabeth Anderberg, nyhetschef P4 Kronoberg och tidigare ordförande i Grävande journalister.
Torbjörn von Krogh, en av Grävande journalisters grundare, i dag föreståndare vid medieinstitut Sim(o).
Fredrik Nejman, frilansjournalist och redaktör för Scoop.

Krister Berntsson

Ämnen i artikeln:

Grävande JournalisterScoop

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.