Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Han avslöjade Kommunal-skandalen: ”En story för bra för att vara sann”

Publicerad: 18 januari 2016, 11:59

Richard Aschberg avslöjade Kommunal.

Foto: Aftonbladet TV

Aftonbladets Richard Aschberg fick nys om Kommunalskandalerna i september. Inte visste han då att genomslaget skulle bli så enormt. ”Folk hör av sig hela tiden”, säger han.


Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Ett fackförbund med en halv miljon medlemmar - många lågavlönade - hyr ut sin krog för porrshower, semestrar gratis på Marholmens konferensanläggning och dricker sprit för hundratusentals av medlemmarnas pengar. Det låter som en del av en smaskig bok.

Sedan onsdag förra veckan är det sanning i Richard Aschbergs grävserie om ledningen i Kommunal. En serie som fått kassören Anders Bergström att avgå och medlemmarna att lämna förbundet.

Aftonbladet-journalisten Richard Aschberg är något stressad, säkerligen för att fler uppgifter är på väg att tas fram.

Hur känns det såhär veckan efter?
– Det känns jätteroligt att ha fått ett sådant genomslag. Folk har hört av sig med positiva kommentarer och tyckt att granskningen varit bra. Det känns extra skönt i en tid då näthat florerar, säger Richard Aschberg till Resumé.

Hade du på känn att genomslaget skulle bli såhär stort?
– Man kan aldrig veta hur det blir, men jag misstänkte att det var en bra historia.

Richard Aschberg var under hösten den som avslöjade telefonförsäljarnas metoder och hur ägarna lever lyxliv. Han står även bakom grävet där mäklarna lägger fejkbud. I år firar Aschberg 30 år som reporter på Aftonbladet.

– Kommunalgrävet kanske inte är det största jag har gjort, men det är definitivt störst genomslag på.

Berätta om hur grävet har gått till.
– Jag började titta på det i september, prata med människor, fick kontakt med sådana som hade koll på saker hos Kommunal. Sen fick jag ut handlingar. Sedan oktober har det varit ett heltidsjobb. Det som är speciellt är kvittona och att vi fick chans att vara med när sakerna hände. Det innebar en knorr till.

Hur upprörd är du själv över hur det har gått till på Kommunal?
– Jag tycker att det är helt otroligt. Jag blev chockad. Som om man hittar på en bra story. Tar in lite ingredienser - porr, sprit för medlemmarnas pengar. Och att Annelie Nordström sitter kvar, när hon själv pratar om krishantering i samband med publiceringen. Det här är saker som har pågått under flera år. Annelie Nordström är ansvarig, det är inte medlemmarna som ska hoppa av.

Kommer det fler avslöjanden?
– Vi jobbar på här. Det får vi se.

Kan det här grävet gå så långt som till Stora Journalistpriset 2016?
– Det har jag ingen aning om, men jag måste medge att det vore ganska schysst, säger Richard Aschberg.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.