Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Han försöker få halva Facebook

Publicerad: 27 mars 2012, 07:22

Paul Ceglia.

Foto: Pressbild.

Facebook har skickat in en skrivelse för att få en distriktdomstol i New York att lägga ned målet mot Paul Ceglia. Han påstår att han har rätt till halva företaget.


Ämnen i artikeln:

FacebookCNN MoneyMark Zuckerberg

Paul Ceglia lämnade in sin stämningsansökan mot Facebook i juli 2010.  Bråket har varit i full gång sedan dess.

I en skrivelse som lämnades in  till en distriktsdomstol i New York i måndags denna vecka återupprepade  Facebook sina krav på att stämningen ska läggas ned, enligt CNN Money.

"Facebook  och dess grundare Mark Zuckerberg har hela tiden och med emfas hävdat att detta fall rör sig om ett försökt till  bedrägeri",  skriver Facebooks advokat Orin Snyder.

Bakgrunden  till det hela är  att Paul Ceglia hävdar att han har ett kontrakt som  gör att gällande  att han fick rätt till halva Facebook i april 2003.

Facebook  har  visserligen medgett att Mark Zuckerberg, som ofta hyrde ut sina  tjänster  som programmerare under studenttiden på Harvard, har haft ett   affärsmässigt samröre med Paul Ceglia, – Mark Zuckerberg ska bland  annat  ha fått betalt för att utveckla en numera nedlagd webbplats -   StreetFax.

Här hävdar Paul Ceglia att kontraktet även gällde   utvecklingen av en kommande webbplats som kallades The Face Book, vilket   Mark Zuckerberg hela tiden har avfärdat, enligt CNN Money.

Enligt Orin Snyder har Paul Ceglia förfalskat dokument, förstört bevis och begått våld på det juridiska systemet.

Facebook   hävdar också att man i sina egna utredningar har hittat 175 mail  mellan  Mark Zuckerberg och Paul Ceglia alternativt anställda vid  StreetFax  utan att ordet Facebook nämns en enda gång, enligt CNN Money.

Paul   Ceglia har i sin tur anlitat horder av advokater, vilka bland annat   hävdar att man med hjälp av sina experter har funnit bevis som stöder   påståendet att Paul Ceglia har ett autentiskt kontrakt med Mark   Zuckerberg. Paul Ceglias påstådda bevis visades upp för första gången i   april 2011.

Samma månad svarade Facebook med att det hela har att   göra med en dömd brottsling och välkänd bedragare som har spenderat det  senaste decenniet med att lura folk.

Facebooks har i sina skrivelser bland annat tagit upp att Paul Ceglia dömdes år 1997 för innehav av   substans som man kan hitta i vissa hallucinogena svampar.

I juni   refererade Facebook till en expert på förfalskningar som kallade det   påstådda kontraktet för en amatörmässig förfalskning, enligt CNN Money.

Enligt CNN Money pekar det mesta på att Facebook är mån om att få ett slut på bråket innan bolaget börsnoteras.

Facebook skickade in en sådan ansökan i februari.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.