Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Han fortsätter granska nazisterna – trots hoten

Publicerad: 4 juli 2017, 08:54

David Baas, grävande journalist på Expressen.

Foto: Andreas Elgstrand

Hoten är vardag, men viljan att avslöja är större. I Almedalen punktmarkerar David Baas nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.


Ämnen i artikeln:

ExpressenSverigedemokraternaAlmedalen 2017David Baas

Almedalen, 2017. Nordiska motståndsrörelsen (NMR), ett uttalat nazistiskt parti, hyr mark under politikerveckans sista tre dagar och David Baas granskar deras förehavanden in i minsta detalj.

Lever och andas för avslöjandena och för att få visa upp för svenskarna vilka som personer som ligger bakom våldet och de extrema åsikterna. Vägen mot valåret 2018 blir krokig och viktig.

NMR vill bland annat "starta ett rasbiologiskt institut för att bedöma och skicka tillbaka rasfrämlingar". De kommer enligt ansökan att ha ett tält i Almedalens hamn för att arrangera debatter och seminarier. Partiledningen är dömda för dråp och misshandel. Presstalesmannen kallar David Baas och Expressen för "folkförrädare" när han ringer.

– När de hör att jag ringer från Expressen vill de markera. Det är deras val om de skriker – det säger bara mycket om hur de är när det gäller medier och granskningar. För mig är det en vanesak att göra sådana här typer av granskningar, men jag har full förståelse för de journalister som inte är vana vid sättet dessa människor uttrycker sig på.

Vad fick dig att göra NMR-granskningen?
– Ingen hade berättat om vad de vill som politiskt parti, så jag läste igenom partiprogrammet. Det är en gruppering som inte hymlar om att de är nationalsocialister, men de tycker att ordet nazister är ett skällsord. Det finns absolut skäl att journalistiskt berätta om vilka nazisterna som kommer dit är.

Hot är vardag för David Baas. När jag googlar hans namn är en av de vanligaste sökningarna "David Baas adress". Han finns inte heller i folkbokföringen.

– Stundstals kan det bli jobbigt. Å andra sidan är det bra att kännedomen om mig är god i kretsarna. Det är faktiskt förvånansvärt många som vill berätta vad som händer på insidan, men även de som lämnat.

Mordhot?
– Det vill jag inte uttala mig om.

2015 hade nazister parkerat sig utanför Expressens redaktion i Marieberg i Stockholm på grund av David Baas artiklar. I bilarna som stod parkerade en bit bort fanns knivar.

– Min första tanke när jag hörde om detta var att det vore bra om polisen plockade av dem knivarna. För när man har granskat NMR så vet man att de ofta bär med sig just detta. Och mycket riktigt var det så.

Var du på plats?
– Jag var i tjänst. Jag var inne i mitt jobb och tänkte mest på det.

Har du personligt skydd?
– Expressen uttalar sig aldrig om skyddsåtgärder.

Fruktar du för livet?
– Jag kan inte påminna mig om att jag har varit rädd i min yrkesutövning. Däremot tycker jag att man ska ha respekt för situationer som uppkommer.

David Baas är född och uppvuxen i Luleå. Han flyttade till Stockholm 1999 och tog en magisterexamen i statsvetenskap, samt historia och latin. Därefter bar det av till Journalisthögskolan och praktik på Metro. Han blev fast anställd i princip direkt och stod för ett av de mest uppmärksammade jobben när han inför valet 2006 gick med i samtliga ungdomsförbund för att kunna ta emot intern valinformation. En klassisk wallraff.

– Centerpartiet skickade ut interninformationen om att man skulle "knäcka Folkpartiet". Alliansen var nybildad och central, och det som hände var därför anmärkningsvärt. Det slutade med att jag blev utesluten ur Centerpartiet.

Som 26-åring och relativt nybakad journalist vann David Baas Resumés journalistpris Guldkrattan som gick till framstående allroundreportrar. På frågan om han skulle tacka ja om en kvällstidning ville rekrytera honom sa han "det är alltid smickrande med frierier, även om jag inte går i giftastankar". Men giftemål blev det. Expressen ringde nämligen kort därefter och äktenskapet har nu varat i tio år. Istället för att kratta ägnar han sig numera åt grävande journalistik på heltid.

Vad är det som lockar med att vara grävande journalist?
– Jag älskar avslöjanden. Att veta att jag sitter på information som makthavare för allt i världen inte vill ska komma ut. Jag vill ge väljarna så mycket information som möjligt och sen får de själva fatta beslut i valbåset. Det är något speciellt med denna typ av journalistik.

David Baas nisch har blivit att granska de främlingsfientliga och extrema krafterna i vårt land. Utöver artiklarna i Expressen har han skrivit reportageboken "Bevara Sverige svenskt" om Sverigedemokraterna. Hans avslöjanden har gjort honom ett namn både i dessa kretsar och i medievärlden. Vi måste förstå vilka dessa personer är och hur de växer, menar David Baas.

– Det är personer och företeelser som verkligen sticker ut och bjuder på motstånd. Många hatar medier och att vi berättar exakt hur det ser ut bakom kulisserna. Detta är inget marginellt fenomen – de som kallar sig den nationella rörelsen, från SD till högerextremister och nazister, har en enorm tillväxt och påverkan. Inte minst på nätet, där de är framgångsrika i sin retorik. Även om vissa rörelser i numerärt är ganska små så får de ändå stort genomslag och blir i sina genrer betydande opinionsbildare. Man ska behandla dem just som opinionsbildare – med makt.

David Baas säger att han ofta får frågan om hur det kommer sig att SD har blivit så stora. Han brukar då vända på den och säga "hur kommer det sig att de tog sådan lång tid?"

– I mätningar hos svenska folket kring invandringsfrågan har det funnits en större opinion som talar för SD i deras viktigaste fråga. Men hur kommer det sig att man under så lång tid inte har lyckats omsätta det i opinionsstöd? Jag tror att det handlar om hur partiet har betett sig.

En granskning som David Baas ständigt påminns om är Järnrörsskandalen från 2010. Det här är en granskning som de flesta svenskar känner till och kopplar samman med SD.

Filmen från Kungsgatan visar hur Erik Almqvist fäller en rad nedsättande rasistiska kommentarer. Senare ska riksdagsledamöterna beväpna sig med järnrör efter att ha hamnat i konflikt på gatan. Expressen pressade Erik Almqvist som avfärdade allt som en lögn. Två år senare fick Expressen tag i filmen och kunde pytsa ut en omfattande granskning.

– Vi hade en påtaglig känsla av att företrädare för SD inte drog sig för att ljuga. Det var ett lysande tillfälle, vi hade grundmaterialet, och visste att de i valrörelsen 2010 hade försökt mörklägga skandalen genom att lägga ut en egen version på Youtube och skicka ut ett pressmeddelande. Jag träffade Erik Almqvist och ställde frågor som om de fortfarande var på ögonvittnesnivå, men lade till ett par konkreta om vad som hände under kvällen. Sedan publicerades allt i omgångar, med lögnerna, och till sist filmen.

SD-sympatisörer förklarade krig mot Expressen och de utpekade gjorde sitt bästa för att slingra sig.

– Det var ett konstant jobb tre veckor efteråt. Det kom nya versioner som ledde till fler publiceringar. Följderna kan ses i bland annat misshandelsdomen mot Kent Ekeroth i veckan, och historien om hur Erik Almqvist köptes ut och Martin Kinnunen fälldes för bokföringsbrott.

Du har goda källor?
– Jag har väldigt goda källor i Sverigedemokraterna.

David Baas har under året även skrivit för Expressen Kultur, och då recenserat Richard Wagner, en välkänd kompositör, där antisemiskt innehåll går att tolka i verken.

– "Nibelungens ring" sattes upp igen och det blev lite av happening i operavärlden. Jag och musikredaktören Gunilla Brodej på Expressen Kultur hade livesändningar i pauserna av föreställningen och så skrev jag texter för kultursidan.

Varför Richard Wagner?
– Wagner är en konstnär som är mycket större än det han stod för. Det finns en del intressanta saker som går att fånga upp där, säger David Baas.

FAKTA / David Baas
Ålder: 37 år.
Bor: Stockholm.
Uppvuxen: Luleå 1999.
Familj: Ja.
Tjänar: Ingen uppgift.
Karriär i korthet: Metro i två år, senaste tio åren på Expressen.
Medievanor: Dagens Nyheter, Dagens industri, Expressen, P1 Morgon, The Economist, Forskning & Framsteg.
Läser: "Tjevengur" av Andrej Platonov.
Fritid: Gillar att resa, framför allt till forna Sovjetstater som Ukraina.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.