Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Han gjorde helt och hållet fel”

Publicerad: 30 juli 2012, 12:18

Jonas Bonnier

Foto: Björn Elgstrand.

Hans-Jacob ”Nisse” Bonnier försökte stoppa TV4:s granskning av drottning Silvias pappa genom att ringa och vädja till Jan Scherman. Bonnier AB:s vd Jonas Bonnier ser allvarligt på det inträffade – men menar att det är utagerat. – Han gjorde helt och hållet fel, och han själv var den första att tycka det, säger han.


Ämnen i artikeln:

Jan SchermanKalla FaktaHans-Jacob BonnierJonas BonnierTV4

TV4:s förra vd Jan Scherman avslöjade i helgen under sitt sommarprat att Hans-Jacob Bonnier, styrelseledamot i Bonnier AB som äger TV4, försökte stoppa kanalens granskning av Walther Sommerlaths nazi-kopplingar.

Hans-Jacob Bonnier är nära vän till kungaparet, och en vecka innan Kalla Fakta-programmet skulle sändas hörde han av sig och frågade om det verkligen var nödvändigt att sända det, vilket fick Scherman att reagera starkt.

Bonnier AB:s vd Jonas Bonnier fick omgående reda på samtalet som ägde rum för drygt ett och ett halvt år sedan.

– Han (Hans-Jacob Bonnier) gjorde helt och hållet fel, och han var själv den första att tycka det. Vi tog det hela på största allvar. Både jag och Carl-Johan Bonnier (styrelseordförande) ringde och talade med Hans-Jacob och Jan Scherman samma dag. Därefter tycker jag inte att det fanns några oklarheter. Det upplevde nog inte Janne Scherman heller. Jag tror att alla som jobbar med media vet vad som gäller. För andra runt omkring kan det vara värt att poängtera att när det gäller publicistik är det aldrig ägare som fattar beslut om vad som ska granskas. Det är viktigt att påpeka även för oss som jobbar med det, säger han.

Tror du att han agerade på uppdrag av Hovet?
– Jag har otroligt svårt att tro det. Men jag har själv ingen kontakt med Hovet.

För Jonas Bonniers del är den här historien ett avslutat kapitel, och han uppger att han inte kände till att Jan Scherman skulle ta upp den i "Sommar" i P1 på förhand.
– Jag fick reda på det dagen innan när Aftonbladet bad mig att kommentera något som inte hade sänts. Då är det svårt att kommentera innehållet. Men innan deras samtal kände jag inte till det, säger han.

Hur tror du att den här historien påverkar allmänhetens förtroende för Bonnier-koncernen?
– Det har jag inga synpunkter på, men Bonnier-koncernen fungerar på samma sätt nu som de senaste 200 åren. Det här är ytterligare bevis på det. Det är publicisterna som fattar besluten om vad som ska granskas, inte direktörerna eller ägarna. De ska tvärtom se till att det fungerar på ett bra sätt. Poängen med Jannes historia är att det är han som bestämmer.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.