Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Han gräver upp Big brother

Publicerad: 26 november 2010, 15:20

”Idol”, ”Let’s dance”, ”Villa Medusa” och ”Fångarna på fortet”. Du har garanterat sett något av programmen som superproducenten Robert Jönsson har arbetat med. Hans nya utmaning är att återuppliva ”Big brother”.


Ämnen i artikeln:

Endemol

truefalse

Robert Jönsson producerar bara första säsongen av ett program, sedan vill han gå vidare. Foto: Fredrik Thambert.

Robert Jönssons resa genom tv-produktionsbranschen har lett spikrakt uppåt. Genom åren har han producerat några av de största succéerna i svensk tv, och han är inte färdig på långa vägar. För en dryg vecka sedan började han sitt nya jobb som kreativ chef på Endemol i Norden, som Mikael Porseryd nyligen drog i gång.
– Det är en jäkla utmaning, säger han, men jag har alltid drivits av nya utmaningar.

Robert Jönsson berättar att han konsekvent har sett till att bara producera en säsong av de program som han har varit involverad i. När frågan om en andra säsong dyker upp tackar han nej till förmån för nya projekt.
– Jag tror att det finns en mening med att drivas mot nya utmaningar. Och jag behöver det för att kicka i gång.

Karriären tog fart på riktigt i slutet av 90-talet. Då flyttade han upp till Stockholm för att göra en seriös satsning på tv. Tidigare hade han gjort lokal-tv i Malmö, men nu fick han jobb på Strix efter en kortare sejour på Jonas Åkerlunds och Johan Rencks bolag. Hos Strix började han redigera och arbeta bakom kameran, men snart upptäckte Anna Carrfors Bråkenhielm att han hade större ambitioner än så.
– Jag jobbade hårt som fan och hon gav mig chansen att producera ”Villa Medusa”. Det är många som är duktiga och jobbar hårt men som inte får chansen, och vi kan absolut bli bättre på att ta vara på talangerna, säger Rober Jönsson som nu själv har tagit klivet upp till en chefsroll.

Under årens lopp har tv-produktionsbranschen genomgått en mognadsprocess. De kommersiella tv-kanalernas tid i Sverige är bra mycket kortare än i många andra länder. Därför har den relativt unga branschen också fått växa in i rollen som leverantör av kanalernas utbud. Robert Jönsson minns hur det gick till under inspelningarna av dokusåpan ”Villa Medusa”, som var hans första stora producentjobb.
– Det var rätt utflippat och galet då. Lite mer rock ’n’ roll. Men jag skulle nog kunna titta på programmet igen och se att det fanns en del bra grejer där, säger han.

Mycket vatten har passerat under broarna sedan millennieskiftets dokusåpor, och Robert Jönsson har hunnit arbeta i de flesta roller inom produktionsbranschen. Närmast kommer han från London där han jobbade i drygt tre år med att ta fram nya tv-format för Zodiak Entertainment. Han har fått se tv-serier gå från skissblocket till färdiga format som sänds i både ­Europa och Asien.
– Jag avskyr att misslyckas. Men det är som med aktier: du risker att förlora dina pengar men samtidigt kan du inte dra in storkovan på en försiktig räntefond, säger han och jämför känslan att lyckas med att skriva en hitlåt.

Att kalla Robert Jönsson för en stjärna inom tv-branschen är ingen överdrift. Han ligger bakom många av de största publiksuccéerna i svensk tv de senaste tio åren, och med Endemols nystartade Nordenkontor gör han ”Big brother” som återkommer i rutan i vår. Men att bara se till hans yrkesmässiga sidor ger inte en helt rättvisande bild av honom som person.
– Jag har två sidor. Den ena är mer lättsam och humoristisk, precis som många av programmen jag har gjort. Men privat är jag mer seriös och personlig. Jag är till exempel väldigt andlig, skriver på en roman och gillar att fiska, ­säger han.

Robert Jönsson

Aktuell: Kreativ chef på Endemol i Norden  Ålder: 37 år  Uppväxt: Oxie i Malmö (liksom Viggo Cavling, reds. anm.)  Bor: Stockholm  Tjänar: 420 000 (den egna firman omsatte 2,1 Mkr, res. e. fin. 1,4 Mkr) 2009  Familj: Flickvän  På fritiden: Tränar, lantstället, fiskar, mediterar, reser och vinterbadar  Ser på tv: Nyheterna, ”Så mycket bättre”, ”The event”  Läser: Psykologi, filosofi och personlig utveckling. Absolut inte deckare  Bästa tv-serierna: ”The event” och de sju första avsnitten av ”Twin Peaks”  Lyssnar på: Allt från Pink Floyd och Kent till tung house  Främsta drivkraft: Att maximera tillfällena av lycka, kreativi­tet och att försöka överträffa det jag har gjort tidigare  Gör om tio år: Antingen fortsätter jag som nu, eller skriver böcker, eller regisserar

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Endemol

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.