Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Han har 50 000 i obetalda Stampenfakturor: ”Måste skaffa fler uppdrag”

Publicerad: 24 maj 2016, 07:52

Magnus Carlsson är en av de många frilansjournalister som drabbas av Stampens rekonstruktion.

Frilansjournalisten Magnus Carlsson är en av många som kan bli helt utan lön för jobb han gjort för Göteborgsposten, som en direkt följd av Stampens besked om rekonstruktion.


Ämnen i artikeln:

Göteborgs-PostenStampen

Under måndagen berättade Resumé att Stampenkoncernens utbetalningar stoppas helt i de bolag som omfattas av rekonstruktionen. Inget kommer att betalas ut förrän rekonstruktionen godkänts. Några som direkt drabbas är frilansare som har utfört jobb och skickat iväg sina fakturor, men ännu inte fått betalt.

LÄS MER: Så drabbas frilansare av Stampens rekonstruktion

LÄS MER: Stampen begär rekonstruktion

Magnus Carlsson har jobbat för GP till och från i fem år, men sedan slutet av 2015 haft kontrakt för att veckovis skriva reportage och krönikor om träning och hälsa i GP:s söndagsupplaga. Han har uppemot 50 000 kronor i obetalda fakturor hos Stampen.
– Det blir tillfälligt brist på pengar för mig nu. Men som tur är har jag några bra månader bakom mig, så det finnas pengar i bolaget. Men det är jobbigt att inte få betalt i tid – och extra jobbigt att inte veta om det kommer att ske överhuvudtaget, säger han till Resumé.

Magnus Carlsson berättar att han har fått bra information från Stampen om hur en rekonstruktion fungerar och vad den innebär. Under tisdagens eftermiddag ska han träffa sin redaktör för att klargöra ytterligare vad som händer nu.
– Men som jag förstår det så kommer det dagliga arbetet att fortsätta som vanligt. Det här är trist men jag försöker att inte vara så bitter, det tror jag inte att man tjänar så mycket på, säger han och berättar att han kommer att fullfölja det avtal som fortsätter 2016 ut.

– Jag har inga planer på att lämna GP i dagslänget. Men efter årsslutet får vi se hur situationen ser ut.

Stampen kommer att fortsätta att köpa frilans, men alla kommer nu att få betalt omgående för genomfört arbete, eftersom koncernen inte får dra på sig skulder under en rekonstruktion.

För Magnus Carlsson har händelerna varit en påminnelse om vikten av att ha många uppdragsgivare som frilans.
– Nu gäller det se sig om efter fler uppdrag. Det här visar att det är bra att sprida ut sina kunder på olika bolag.

Kommande vecka ska Stampens rekonstruktörer göra en analys och därefter möjligen kunna ge besked om när frilansarna kan få betalt. Facktidningen Journalisten skriver att det är troligt att man landar i en lösning som innebär att frilansarna bara får en del av fakturorna betalda, enligt en så kallad ackordsuppgörelse.
– Det är klart att det är jobbigt att inte veta hur det blir. Det gäller ganska mycket pengar. Men jag har tak över huvudet och bröd på bordet så jag står inte och faller med det här, säger Magnus Carlsson.

Ansökan om rekonstruktion omfattar hela medieverksamheten i Stampen Local Media, tryckeriverksamheten i V-TAB och distributionsverksamheten VTD, Modern Women Media samt moderbolaget Stampen AB. Contentbolaget OTW innefattas dock inte – och kan komma att köpas upp av Aller som Resumé avslöjade i förra veckan. Minnesota Communication, Wallstreet Media, Djungeltrumman, MktMedia och Adapt ADX omfattas inte heller av rekonstruktionen.

Mårten Färlin

Ämnen i artikeln:

Göteborgs-PostenStampen

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.