Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Han hyllas efter ha förutspått USA-valet rätt

Publicerad: 8 november 2012, 07:51

Nate Silver.

Foto: CNN.

New York Times-bloggaren Nate Silver hyllas efter att ha gissat rätt vinnare i alla 50 stater i presidentvalet. Nu ses han som framtiden för opinionsanalytiker.


Ämnen i artikeln:

New York TimesAmerikanska presidentvalet 2012

I Sverige blir det alltid en diskussion kring de otaliga  opinionsmätningar som publiceras runt val. Frågor reses kring dess  tillförlitlighet och vilka slutsatser som är rimliga att dra utifrån  siffrorna.

I USA inför presidentvalet fanns en liknande diskussion där tusentals  olika mätningar, både nationellt och lokalt, har pekat åt olika håll  samtidigt.

Men det finns en person som har lyckats ha rätt genom i princip hela  valrörelsen och som nu efter valet hyllas för sin precision.

New York Times-bloggaren och ekonomen Nate Silver förutspådde vem av  presidentkandidaterna som skulle vinna i samtla 50 delstater – innan  enda röst hade lagts.

Innan valet bedömde han att det var 90,9 procents trolighet att Barack  Obama skulle vinna, vilket han sedan gjorde med överraskande stor  marginal med tanke på just alla de opinionsmätningar som visade ett mer  jämnt resultat.

Många pekar nu på det viktiga att, precis som Nate Silver, faktiskt  studera statistiken, och inte hänge sig åt prat om vem som har "medvind" för tillfället.

Nate Silver blev känd för sina prognoser redan inför valet 2008 med sin blogg  FiveThirtyEight. Bloggens trafik ökade då från 34 000 unika besökare  i augusti 2008 till 169 000 i september, 426 000 i oktober och 436 000 i  november, enligt ComScore.

Medan de flesta tyckare och analytiker koncentrerade sig på att tolka  resultatet av enskilda opinionsmätningar, utvecklade Nate Silver sin  egen metod som tog hänsyn till flera mätningar och dess historiska  tillförlitlighet.

De siffrorna bestämde sedan troligheten för en viss kandidats  vinstchanser. I valet 2008 hade Nate Silver rätt om resultatet i 49 av  50 delstater. I detta valet hade han som sagt 50 av 50 rätt.

Under valkampanjen i år hade hans blogg, som nu alltså finns hos New York Times,  1,2 miljoner läsare i september. Siffrorna för oktober och november är  ännu inte tillgängliga, men de lär vara ännu bättre.

En stor vinst för både Nate Silver och New York Times.

Linus Fremin

Dela artikeln: