Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Han kritiserar Rättviseförmedlingens krav i Almedalen

Publicerad: 27 juni 2014, 09:19

Eli Göndör och Seher Yilmaz.

Filosofie doktorn i religionshistoria, Eli Göndör, går till angrepp mot Rättviseförmedlingen och menar att organisationen diskriminerar vita män inför Almedalen. Rättviseförmedlingens nya vd, Seher Yilmaz, anser att det rör sig om ett missförstånd.


Ämnen i artikeln:

TimbroRättviseförmedlingenSeher Yilmaz

"Representativitetsivern har förblindat konsekvensanalysen och fastnat i ett cirkelresonemang som leder till att man utsätter människor för precis det man påstår sig vilja motverka."

Det hävdar Eli Göndör på Aftonbladet Debatt. Han är filosofie doktor i religionshistoria och redaktör för "Religionen i demokratin", som gavs ut av år Timbro 2013.

Han vänder sig emot att Rättviseförmedlingen, inför Almedalen, har utryckt kriterier för vilken typ av människor som bör uteslutas.:

"...i Almedalen vill vi passa på att påminna om vår lista på andra än vita cis*-män med nordiskt klingande namn..."

CIS är en benämning på personer vars biologiska, juridiska och politiska könsidentitet stämmer överens, vilket brukar uppfattas som normen i samhället.

Eli Göndar  menar att en organisation som säger sig vilja motverka rasism plötsligt har uttryckt sig på ett vis som det är svårt att missförstå.

"Människor med en viss hudfärg, visst kön, sexuell läggning och efternamn är inte välkomna."

Rättviseförmedlingens nya vd, Seher Yilmaz, hävdar att man inte tvingar någon att välja bort vita män, utan att det rör sig om ett missförstånd.

"Eftersom det redan finns väldigt många vita cis-män* med nordiskt klingande namn lite överallt...så gör vi efterlysningar för att visa på att alternativ finns. Ingen måste välja från våra listor på underrepresenterad kompetens, men de kan. Om de vill.", skriver hon.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.