Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Han KU-anmäler kulturministern

Publicerad: 3 december 2008, 10:41

Efter Resumés granskning – nu vill socialdemokraternas riksdagsledamot Lars Wegendal att Konstitutionsutskottet granskar kulturministerns ansvar för jävsituationen med statssekreterararen Ingrid Eiken.


Lars Wegendal.

Efter att Resume.se börjat granska jävsfrågan beslutade kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth att statssekreterare Ingrid Eiken inte längre får handlägga presstödsfrågor. Hon är gift med Odd Eiken, ledamot i Svenska Dagbladets styrelse.

Frågor om presstöd ska i framtiden handläggas av statssekreterare Magnus Graner vid justitiedepartementet. Det meddelade kulturdepartementets rättschef Knut Weibull, sedan Resume.se i går bett om hans bedömning av jävsförhållandet.

Nu KU-anmäls Lena Adelsohn Liljeroth av Lars Wegendal, som konstaterar att Resumés granskning gjorde att frågorna om presstöd ”raskt fördes över från Ingrid Eiken till statssekreteraren vid justitiedepartementet Magnus Graner”.

Lars Wegendal skriver vidare:

”Eftersom en statssekreterare arbetar mycket nära sitt statsråd är det enligt min mening helt uteslutet att kulturministern inte känt till de faktiska omständigheterna kring Ingrid Eikens jävsförhållande i presstödsfrågor. Hon borde därför agerat långt tidigare än den 20 november 2008 för att se till att det upphörde.

Jag vill därför att konstitutionsutskottet granskar kulturministerns ansvar för och handläggning av den uppkomna jävssituationen på kulturdepartementet”.

Magnus Helander

Dela artikeln: