Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Han ligger bakom GW Perssons 420-miljonersaffär

Publicerad: 21 mars 2014, 08:54

Niclas Salomonsson.

Foto: Sören Andersson.

Agenten Niclas Salomonsson har 36 författare i sitt stall alltifrån Liza Marklund och Klas Östergren till den norske succéförfattaren Jo Nesbø. Han har precis dragit in sin största affär någonsin i och med att han har sålt tv-rättigheterna till Leif GW Perssons romanfigur Evert Bäckström till amerikanska jätten Fox för 420 miljoner kronor.


Ämnen i artikeln:

Leif GW PerssonFoxSvensk Bokhandel

– Jag har nog alla bokstavskombinationer man kan tänka sig och en släng  av manodepressivitet. Men jag vill vara som jag är. Det ger mig en  outtröttlig energi och koncentration, säger Niclas Salomonsson till DI  Weekend.

Han hade en tuff period år 2007. Chefredaktören för Svensk  Bokhandel, Lasse Winkler, anklagade honom för att rigga bokauktioner och  uppge falska upplagesiffror, vilket fick honom att stämma tidningen för  grovt förtal.

Niclas Salomonsson förlorade och fick betala 1,2 miljoner kronor i rättegångskostnader.

Samma  år kom sambon Unni Drougge ut med en bok som handlade om deras  havererade relation, där hon anklagade honom för misshandel vid  flertalet tillfällen.

Sedan dess har det vänt.

Hans företag  Salomonsson Agency omsatte 24 miljoner kronor år 2012 och gjorde en  vinst på 11 miljoner kronor. Bolaget har haft en tillväxt på 242 procent  under tre år och utnämndes till DI-gasell under förra året, enligt DI  Weekend.

Niclas Salomonsson har nyligen rott hem sin största affär  någonsin efter att ha sålt tv-rättigheterna till Leif GW Perssons  romanfigur Evert Bäckström till amerikanska Fox – GW har uppgett till  Expressen att affären ger honom 420 miljoner kronor under tre år.

– Jag säljer böcker som jag förstår och tycker är bra. Det är en förutsättning för att lyckas, säger Niclas Salomonsson till DI Weekend.

Han  är också agent åt Jo Nesbø     vars böcker sålts i 20 miljoner exemplar och  översatts till 48 språk – fem av böckerna ska bli film i USA.

Niclas Salomonsson sålde även rättigheterna till Liza Marklunds karaktär till ABC i november, enligt DI Weekend.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.