Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Han sa: Du kan få rycka mig i kuken"

Publicerad: 2 mars 2010, 15:36

Robert Aschberg anklagas för sexuella trakasserier av reportern Beatrice Birkeldh. – Han sa: Du kan få rycka mig i kuken, berättar hon. – Det var ett sätt att snäsa av ett dumt förslag. Hon är en fjant, svarar Aschberg. Birkeldh berättar även att ”en hög chef” på hennes dåvarande arbetsgivare Expressen inte tyckte att det var bra att hon berättade om händelsen.


Ämnen i artikeln:

Robert AschbergThomas MattssonExpressen

Robert Aschberg. Foto: Ulf Berglund/TV3.

Beatrice Birkeldh, 22, reporter på tidningen S, arbetade tidigare som vimmelreporter på Expressen Fredag.

Så här skriver hon i ett blogginlägg hos 2,6 miljonerklubbben om hur hon – som hon själv uttrycker det – blev utsatt för sexuella trakasserier av programledaren och Strix-vd:n Robert Aschberg, snart 58, på Kristallen-galan.

”På 2009 års Kristallen-gala frågade jag Robert Aschberg (som vunnit ett hederspris) om jag fick ta bild tillsammans med honom. För att inte alla bilder i tidningen ska bli stela försöker man spexa till dem lite, så jag frågade om jag kunde få rycka Robban i slipsen på bilden. Då svarade han ”nej, men du kan få rycka mig i kuken”. ”Lägg av, kan jag få hålla i slipsen?”, försökte jag igen. Men Aschberg insisterade. ”Men ska du ha kuken eller?”. Då gick jag därifrån. Det tycker jag inte att jag ska behöva tolerera. Jag var där och jobbade som reporter. Inte som hans glädjeflicka”.

Beatrice Birkeldh: Foto: Resumé.

–  Aschberg har en burdus stil –  det är en sak att vara hård, men att säga så är helt oacceptabelt vem det än kommer ifrån, säger Beatrice Birkeldh till Resume.se och fortsätter:

–  Det är också patetiskt i och med att hans roll är att sätta folk på plats, han kanske borde se över sin egen position och roll.

När Resume.se läser upp Birkeldhs blogginlägg för Robert Aschberg säger han:

–  Hon är en fjant, jag vet inte vem hon är.

Hon var vimmelreporter på Expressen Fredag.

– Hon bad att få rycka mig i slipsen, varför ska jag tolerera något så jävla dumt? Varför ska jag tolerera att en vilt främmande människa kommer och drar mig i slipsen? Att säga som jag gjorde var ett sätt att snäsa av ett dumt förslag. Hon försöker väl haka på den här teaterdebatten som varit.

– En sån människa hade i praktiken inte fått göra det jag erbjöd.

Varför inte?
– Det är bara något min fru får göra.

Tycker du inte att du gick för långt?
– Jag har ju redan sagt det: Det var ett sätt att snäsa av ett dumt förslag. Hon får ett svar så att hon ska förstå att så gör man inte.

Beatrice Birkeldh kontrar:

– Men han tycker inte att det är ett dumt förslag att be en ung tjej dra honom i kuken? Undrar hur glad han hade blivit om karlar sa så till hans egen dotter? Ett simpelt “nej” hade räckt alldeles utmärkt. 

Efter händelsen på Kristallen-galan skrev Beatrice Birkeldh kort om incidenten i en skvallerspalt och hon nämnde det även i radio. Det gav inget stort eko, men att hon berättade om händelsen uppskattades inte av den högre ledningen på tidningen, skriver hon:

”Alla tyckte att det var bra gjort, förutom en hög chef på tidningen jag jobbade för. Han blev verkligen inte glad och påpekade att Aschberg är en viktig person för företaget. På så sätt tyckte han ju indirekt att det är okej att någon säger så till hans reportrar, i alla fall om personen i fråga sitter på makt och inflytande”.

Beatrice Birkeld vill inte berätta vem den ”höge chefen” på Expressen är.

– Jag vill inte säga vem det var, men du kan ju fråga Thomas Mattsson, han borde ju veta vem det var som blev sur.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson
:

– Jag kan inte ha någon synpunkt på vad en före detta frilansare säger, det måste få stå för Bea själv. Jag kan nog bara förhålla mig till det som publiceras i Expressens kanaler.

Men är det ok det hon utsattes för?
– Det är naturligtvis aldrig okej att utsättas för något som man upplever som kränkande, säger Thomas Mattsson.

Magnus Helander

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.