Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Han sågar bloggarna

Publicerad: 7 november 2011, 10:51

Horace Engdahl

Foto: Helena Paulin-Strömberg

I en intervju i P1 Morgon sågar Horace Engdahl de sociala medierna och säger att den intellektuella debatten i svenska medier fått kliva undan för underhållning.


Horace Engdahl är aktuell med boken Cigaretten efteråt, den första sen han lämnade posten som ständig sekreterare i Svenska Akademien.

I kapitlet Reaktionära betraktelser skriver Horace Engdahl att bloggandet är ”ett skrivandets återfall i adolescensen”. Han jämställer det med att ramla ner i ett tonårsbeteende ”där man babblar på utan hämningar”.

Engdahl anser den intellektuella debatten undanstädad till små hörn och att underhållningen brett ut sig över hela medialandskapet. Han jämför svenska tidningar med tyska, som han anser skriver för ”vuxna utan featureartiklar eller larv”.  

De tyska är enligt Engdahl dessutom skrivna av kunniga personer; ”Tyska tidningar är mer armerade med klassisk lärdom”.

Han menar att enskilda skribenter inte kan påverka den nuvarande situationen, utan hänvisar till strukturella förhållanden och hur man säljer mediaprodukter.

Engdahl har själv inget intresse av sociala medier och använder sig varken av Twitter eller läser efterträdaren Peter Englunds blogg.

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.