Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Han ska öka innovationskraften

Publicerad: 21 februari 2012, 09:13

Rune Andersson.

Foto: J-O Yxell/Chalmers.

Industrimannen Rune Andersson blir ordförande Projekt Innovationskraft Sverige. Bakom projektet står Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA. Nye S-ledaren Stefan Löfvén kräver en riktig näringspolitik och en nationell strategi för innovationer.


Ämnen i artikeln:

Stefan Löfvén

Ny testar Sverige ett nytt grepp för att öka innovationskraften och därmed nyföretagandet i Sverige.

Upplägget blir en slags Antikrundan där nya idéer utvärderas av experter, enligt Dagens Industri:
–  För att Sverige ska klara sig i framtiden måste dagens stora företag  ersättas med nya som kan växa. Vi måste skapa forum där entreprenörer  och erfarna företagsbyggare kan mötas så att vi får fler företag, säger  Rune Andersson.

Han har bland annat varit chef för storbolag som  Electrolux och Trelleborg, men valde att hoppa av vid 45 års ålder för  att bygga en egen sfär av bolag.

Men nu tar han alltså över  projektet Innovationskraft Sverige, vilket är en direkt fortsättning på  Innovation för tillväxt och drivs i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA:s,  regi.

Den första delen av projektet går ut på att få en  innovationsstrategi på plats, vilken är beräknad till hösten. Ett  ytterligare viktigt steg är att säkerställa att det finns rätt  utbildningar att tillgå samt att det råder en miljö som gör det  intressant för olika investerare att satsa på innovationer oavsett om  det gäller mindre bolag eller storföretag, enligt Dagens Industri.

Rune Andersson vänder sig också emot att innovation ska vara lika med forskning och utveckling:
– Det är lika fint att starta ett nytt Ikea som ett nytt Ericsson, säger Rune Andersson till DI.

Nya  S-ledaren Stefan Löfven är också inne på innovationsspåret. Han gjorde  igår ett av sina första offentliga framträdanden i samband med en  pressträff vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge, enligt  Svenska Dagbladet.

Pressträffen signalerar startskottet för en innovationsresa som S-ledaren ska göra runtom i landet:
–  Det är som med sättpotatis. Om man inte anstränger sig och forskar i  första ledet blir det inga produkter och tjänster som man kan leva på  senare, säger Stefan Löfven.

Stefan Löfven vill bland annat se  ökat samarbete mellan landstingen, staten, näringslivet och politiken  för att bana väg för nya innovationer:
–  Andra länder är duktiga  på det än vi är. Man behöver bara jämföra med Danmark och Storbritannien  som har tydliga innivationsstrategier, säger Stefan Löfven till Svenska Dagbladet.

Han  efterlyser därmed också en nationell innovationsstrategi. Det vill säga  en sådan som Rune Andersson just nu är i full färd med att ta fram.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Stefan Löfvén

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.