Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag19.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Media

Han sköter Telias krishantering

Publicerad: 9 Januari 2013, 13:55

Foto: Pressbild.

TeliaSonera har en Kreab-partner som inhyrd presschef – Salomon Bekele: – Jo, det stämmer att jag är en av dem som sköter krishanteringen och att fakturorna går till Kreab, säger Salomon Beleke


Ämnen i artikeln:

KreabTeliaSonera

I slutet av november stod det klart att Kreab Gavin Andersons partner Salomon Bekele börjar som presschef på TeliaSonera.  

Resumé kan dock berätta att han har kvar sin partnerroll:
–  Jo, jag är inblandad i krishanteringen åt Telia i och med min roll som  presschef där. Jag är uthyrd på heltid från Kreab tills vidare, säger  Salomon Beleke.

Det blåser hårt kring TeliaSonera för närvarande  efter Uppdrag Gransknings avslöjande om bolagets påstådda mutaffärer i  diktaturen Uzbekistan.

Häromdagen gick TeliaSonera ut med en  noggrann redogörelse för turerna kring affären och refererade bland  annat till uppgifterna om att dotterbolaget Fintur Holdings dåvarande  vd, Serkan Elden, hade korresponderat via e-post med såväl  TeliSonera-medarbetare som Fintur Holdings-anställda och att  diktatornsdotterns namn, Gulnara Karimova, ska ha nämnts i flera fall.

TeliaSonera  bedyrade samtidigt att man i samband med en due-diligence-process inte  hittat något samröre mellan Gulnara Karimova och bolaget.

En av hjärnorna kring krishanteringen är just Salomon Bekele. Han vill dock inte recensera sitt arbete ännu:
– Jag vill vänta med det eftersom vi befinner oss mitt i processen, säger Salomon Bekele.

Han  har bland annat ett tidigare förflutet som journalist och har jobbat på  bland annat Reuters, Veckans Affärer, Svenska Dagbladet och Privata  Affärer.

Så sent som igår var störste ägaren, staten, med  finansmarknadsminister Peter Norman i spetsen ute och krävde att flera  Telia-toppar tar time-out för att inte förvärra situationen  ytterligare.  

TeliaSoneras styrelseordförande, Anders Narvinger, svarade  med att han tycker att detta är onödigt i väntan på att Mannheimer  Swartling blir klar med sin utredning.

Resumé har tidigare idag talat  med Daniel Stattin, professor i civilrätt och en av Sveriges mest  erfarna experter på bolagsrätt.

Han tycker att hanteringen av frågan,  det vill säga att pressreleaser skickas mellan ägare och styrelse, är  ett tydligt tecken på ett bristande förtroende mellan varandra.

Han tycker till och med att det är så allvarligt att hela styrelsen behöver bytas ut:
– Jag vill inte kommentera  hanteringen eftersom det är en styrelse- och ägarfråga. Så den hamnar ju över mitt huvud, säger Salomon Bekele.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

KreabTeliaSonera

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.