Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Han spottade på mig och skrek fuck you”

Publicerad: 22 januari 2015, 13:19

Linus Fremin.

Foto: Andreas Elgstrand.

När journalisten Linus Fremin skulle till jobbet i går morse blev han attackerad. En man spottade på honom och skrek "fuck you". – Jag är övertygad om att det var för att han uppfattade mig som bög – att det var därför han störde sig på mig, säger Linus Fremin.


Linus Fremin jobbar som frilansjournalist och skriver ofta för DN. I perioder har han också jobbat på Resumé. I går var inte första gången han blivit attackerad. Själv säger han att han tror att det beror på att han klär sig på ett "icke-manligt sätt som bryter mot normen".

Gårdagens attack skedde vid Kungsträdgårdens station. När han var på väg mot utgången såg han en man som stod kvar vid sista dörröppningen på tåget. Linus Fremin hann reagera och tyckte det var ett märligt beteende.

– I nästa ögonblick spottade han på mig och skrek "fuck you". Jag blev såklart chockad och överraskad – hade inte förväntat mig det på morgonen. Jag fortsatte gå för jag visste inte vad han var kapabel till. Han kunde gjort något ännu värre – speciellt när det är tågspår omkring.

Det var först när Linus Fremin kom fram till rulltrappan som han stannade och torkade bort spottet med en servett.

– Det är såklart läskigt och obehagligt, men det är inte första gången som jag blir utsatt för den här sortens attacker – jag är ganska hårdhudad. Jag när jag berättar om det för vänner har de blivit mer upprörda än vad jag är.

Linus Fremin tror att mannen hade sett honom redan under tågresan och då stört sig.

– Han ville markera och visa sitt missnöje. Det var en stark markering mot mig personligen. Det var inte så att han var påtänd eller packad – det här var en helt vanlig man.

Du måste ha blivit rädd?
– Absolut blir man det och det är en kamp i sig. Om jag låter sådana här idioter styra hur jag känner för att gå ut i offentligheten kommer min värld krympa mycket. Jag vägrar gå runt att vara rädd. Samtidigt får jag påminnelser att det inte är helt tryggt för mig som bög att vistas överallt. Det är en ständig kamp.

Linus Fremin säger att det är viktigt att lyfta den här frågan offentligt – att sådant här händer för hbtq-personer i dag, 2015.

– Händelsen spred sig snabbt. Det var många som hörde av sig och frågade hur jag mådde. Det finns många idioter men det finns fler som är godhjärtade och det är jag rörd över. Det gör att jag får hopp om mänskligheten.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.