Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Han stämmer Newzglobe

Publicerad: 25 februari 2011, 18:34

Olof Ehrs, tidigare anställd på nyhetssajten Newzglobe, stämmer sin förre arbetssgivare för brott mot LAS med mera och kräver totalt 40 000 kronor i ekonomiskt och allmänt skadestånd. Dessutom stäms Newsglobe för förhandlingsvägran av fackförbundet Unionen på ytterligare 30 000 kronor. -Det här har väckt mycket ilska hos mig, säger Olof Ehrs till Resume.se. Nu är förhoppningen att alla kort ska läggas på bordet.


Olof Ehrs.

Resume.se skrev i november om konflikten mellan Olof Ehrs och Newzglobe där Olof Ehrs menade att han kände sig kränkt och förnedrad av Newzglobes agerande men vägrade att låta sig köras över.

Efter att ha praktiserat på Newzglobe under hösten som journalist erbjöds han en provanställning den 8 november med 10 000 kronor i månadslön. Den avslutades med omedelbar verkan två veckor senare, den 19 november, med utebliven månadslön.

Olof Ehrs har stridit för att få betalt, utan resultat.

Han tror att han kom i kläm i samband med att den förre chefredaktören Bernt Hermele avgick efter några månaders chefsskap i höstas.

- Det var Bernt Hermele som rekryterade mig.

Han är tacksam för det stöd som facket gett honom och vill bara ha upprättelse.

Han har fått betalt av Newzglobe för två veckor uppdelat i två omgångar.

- Frågan är mest vad de betalat mig för och varför de bryter mot uppsägningstiden i kontraktet.

Newzglobes ansvarige utgivare, Stefan Lidzell, lovade dock då Resume.se kontaktade honom att Olof Ehrs skulle få ut sin fulla lön.

- Det är sjukt att de inte försöker göra rätt.

Nu får konflikten rättsliga följder.

Enligt stämningsansökan som lämnats in av förbundsjuristen Ola Sundström på fackförbundet Unionen där Olof Ehrs är medlem fanns en överenskommelse om en månads uppsägning. Bolaget är skyldigt att följa LAS-reglerna om avsked, anser Unionen. Genom sitt agerande har bolaget hävt det avtalet.

Enligt Unionen fanns det ingen saklig grund för avsked. Därför ska bolaget ersätta honom för den kränkning som avskedet inneburit.

Unionen kräver att Newzsglobe betalar ett allmänt skadestånd på 20 000 kronor för brott mot LAS, ett ekonomiskt skadestånd på 10 000 kronor, ett allmänt skadestånd för brott mot semesterlagen med 10 000 kronor samt tre dagars semesterlön.

Unionen har lämnat in en stämning om förhandlingsvägran med ett allmänt skadeståndskrav på 30 000 kronor.

Newzglobe kallades till förhandling den 12 januari i år, Unionen fick ingen respons på kallelsen.

Ett nytt förhandlingsdatum bestämdes till den 27 januari något som Newzglobe godtog, enligt stämningen.

Men ingen representant dök upp.

Resume.se har sökt Stefan Lidzell vid flera tillfällen under fredagen via mejl och telefon.Han har inte gått att nå.

Lilian Andersson

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.