Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Han tog striden offentligt"

Publicerad: 17 oktober 2011, 12:57

Sveriges första kändisadvokat Henning Sjöström har gått bort, 89 år gammal. Henning Sjöström var den första advokaten som sökte sig till medierna för att ge sin version. – Han var enormt modig, säger Leif Silbersky, som var vän och kollega till Henning Sjöström.


Henning Sjöström och Leif Silbersky. Foto: Scanpix och Resumé.

Henning Sjöström, Sveriges första kändisadvokat, avled i går morse. Han var först i Sverige att som advokat medvetet synas i medierna, något som inte var helt accepterat inledningsvis.

– Han bröt mot många tabun. Han accepterade inte normen att advokaten skulle verka och inte synas. Han ville att advokaten skulle verka och synas. Han tog striden offentligt. Om en åklagare gav en negativ bild av ett mål så slog han tillbaka i offentlighetens ljus, säger Leif Silbersky till Resume.se.

Leif Silbersky var kollega med Henning Sjöström. De arbetade bland annat tillsammans i det uppmärksammade Neurosedynmålet på 60-talet. Henning Sjöströms arbetssätt inspirerade Leif Silbersky. Men Leif Silbersky tror också att arbetssättet inspirerade många fler journalister.

– Han ville visa en alternativ hypotes. Det var inte alltid det stämde, men han ville få ut advokatens version av händelseförloppet, säger Leif Silbersky.

Han blev berömd dessutom.
– Ja, det beror på att han var så enormt modig. Vi arbetade tillsammans i Neurosedynmålet. Han vågade gå emot ett stort läkemedelsbolag med alla dess resurser och såg till att de neurosedynskadade barnen fick sin ekonomiska framtid tryggad. Det ska han ha credit för.

Silbersky slutade arbeta för Henning Sjöström 1969. De skildes åt som vänner och har hållit kontakt sedan dess.

– Det känns tungt nu. Jag pratade med honom för bara 14 dagar sedan, säger Leif Silbersky.

Henning Sjöström blev 89 år gammal.

Emanuel Videla

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.