Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Han utreder svensk films framtid

Publicerad: 9 april 2013, 13:43

Film&TV-Producenterna har utsett Bengt Toll till särskild utredare om den svenska filmpolitikens framtid. Han har ett förflutet som vd för Svenska Filminstitutet tillika utredare åt Rådet för Kulturella och kreativa näringar. Utredningen ska vara klar efter sommaren.


Ämnen i artikeln:

Björn RosengrenFilm & TV-Producenterna

– Liksom all annan europeisk film är svensk film beroende av  offentligt stöd. Det nuvarande systemet har många år på nacken, säger  Bengt Toll i en kommentar - han har utsetts till särskild utredare av  Film&TV-Producenterna.

Tanken är att utredningen ska komma med  konkreta förslag på vilka förändringar som krävs efter att det  nuvarande filmavtalet löper ut vid utgången av 2015.

Bengt Toll pekar på att tidigare utredningar har visat att det finns ett behov av förändringar.

Dels på grund av den digitala utvecklingen, dels på grund av en svag ekonomi i produktionsledet.

–  Utredningen vi nu genomför ska utmynna i konkreta förslag på hur  förändringarna ska kunna se ut för att skapa bästa möjliga  förutsättningar för en modern, stark och självständig produktion av  kvalitativ film och tv-dramatik i Sverige, säger Bengt Toll i en  kommentar.

Han har bland annat varit vd för Svenska Filminstitutet och utredare åt Rådet för Kulturella och kreativa näringar.

–  Med sin erfarenhet, sitt analytiska tänkande och sin förmåga att tänka  nytt har vi stora förhoppningar på Bengt Toll. Bengt har därtill ett  internationellt perspektiv och en bred förankring i branschen, vilket är  viktigt för uppdraget, säger Björn Rosengren, ordförande för  Film&TV-Producenterna i en kommentar.

Utredningen ska utmynna i  en rapport med slutsatser och förslag som presenteras för  Film&TV-Producenternas styrelse efter sommaren 2013.

Direktivet presenteras i sin helhet den 29 april.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.