Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Han var en fighter in i det sista”

Publicerad: 12 januari 2012, 09:27

Hannes Råstam när han tog emot Lukas Bonniers Stora Journalistpris 2005.

Foto: Resumé.

Samhällsjournalisten Hannes Råstam är död. Han avled i natt efter en tids cancersjukdom. Råstam blev 56 år. – Han var en av landets bästa journalister genom tiderna, säger Nils Hanson, projektledare Uppdrag granskning, till Resume.se.


Hannes Råstam var knuten till SVT och tilldelades Stora journalistpriset 1998, tillsammans med Janne Josefsson, för granskningen av Osmo Vallos död. 2005 mottog han dessutom Lukas Bonniers Stora Journalistpris för ”långvarig och framstående journalistik gärning”.

Han har brottats mot cancern och berättade i fjol om sin svåra sjukdom i ett uppmärksammat reportage i tidningen Filter.

Nils Hanson, projektledare på Uppdrag granskning, berättar att det är stor sorg på redaktionen i dag.

– En stor förlust. Han var en fighter in i det sista och har verkligen kämpat mot den fruktansvärda sjukdomen. Han var en oerhört viljestark person, men det hade krävts ett mirakel för att överleva cancern, säger Nils Hanson.

Nils Hanson beskriver Hannes Råstam som den kanske bästa grävande journalist Sverige har haft.

– På sä sätt är hans död en stor förlust för samhället. Han hade flera reportage och en bok på gång.

Hannes Råstam jobbade länge ihop med Janne Josefsson på Uppdrag Granskning. De gorde uppmärksammade och prisade granskningar om Osmo Vallos död och Göteborgskravallerna.

Råstam har också uppmärksammats för granskingarna ”Fallet Ulf” och fallet Thomas Quick. Han höll på med en bok om Quick.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.