Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Han var en sanningssökande människa hela sitt liv"

Publicerad: 22 mars 2011, 11:18

Tv-journalisten Göran Elwin har avlidit efter en längre tids sjukdom. Han blev 71 år.


Göran Elwin, far till Cissi Elwin Frenkel som är publisher på Chef, arbetade på Dagens Nyheter som frilansare 1970-1976 innan han kom till SVT.

Där var han bland annat programledare för ”Studio S” 1978-1980, samt 1983-1984. Han blev känd för sin raka och hårdföra stil.

En uppmärksammad händelse var när programmet tog upp den kritiserade skräckfilmen "Motorsågsmassakern" och diskussionen om videovåld.

– I dag kan ingen ifrågasätta de ämnesval som gjordes. "Studio S" var unikt och ofta nyhetsledande. Alla de här programmen var väldigt omdebatterade i sin samtid, säger Sam Nilsson, Göran Elwins chef och senare vd för SVT, till SvD.

Göran Elwin hade sett starkt samhällsengagemang.

– Han var en sanningssökande människa hela sitt liv. Det tog ett tag att lära känna honom ordentligt, men jag hade förmånen att få göra det. Han var en förtjusande person, säger Sam Nilsson till SvD.

– Han hade en kampvilja som jag aldrig någonsin har sett maken till, säger arbetskamraten och journalisten Jan Mosander till Expressen.

Göran Elwin var även docent i straffrätt vid Uppsala universitet.

Se utdrag ur Studio S nedan.

</div>

Magnus Helander

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.