tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Handelsbanken hade ett eget redaktionsråd”

Publicerad: 21 november 2014, 15:46

Resumé har tidigare idag rapporterat om att EFN:s redaktionschef och ansvarige utgivare, Anders Lundborg, hoppat av i protest mot att en reporter som han vill ha kvar har plockats bort. Resumé kunde också berätta att Handelsbanken flera gånger har styrt arbetet. Flera källor menar nu att det bara är toppen av ett isberg.

Ämnen i artikeln:

Anders LundborgLisa RennerstedtBo LundgrenDeutsche BankEFNHandelsbankenJohan Lagerström

KB

Karl-Johan Byttner


Som Resumé tidigare idag har rapporterat försökte Handelsbankens informationschef Johan Lagerström stoppa en intervju med Deutsche Banks Norden-chef Jan Olsson i samband med EFN:s livesändningar från Almedalen.

Källor gör nu också gällande nu att Handelsbanken detaljstyrde arbetet veckovis.

– Handelsbanken hade ett redaktionsråd som förde över synpunkter och önskemål till redaktionschefen, säger en av källorna till Resumé.

En annan källa har en något annorlunda syn:
– Det började ju i liten skala så det kan ha varit så när det var Handelsbanken TV, men det fungerade inte så på EFN, säger källan.

Ett exempel på hur banken ändå försökte styra EFN:s arbete handlade om när en av reportrarna intervjuade den förre Moderat-ledaren Bo Lundgren.

– Bo Lundgren blev irriterad över frågorna, stormade ut ur intervjun och hotade med att tala med Handelsbankens dåvarande ordförande Per Boman om inslaget. Då stoppade Lisa Rennerstedt inslaget, säger en källa.

Hon kom sedan in på redaktionen och skällde ut reportern efter noter, enligt uppgift.

Handelsbanken betalade samtidigt höga löner för att få lojala medarbetare på EFN – en snittlön där låg på cirka 50 000 kronor.

– Att jobba på EFN var det konstigaste jag har varit med om och Lisa Rennerstedt skyddade hela tiden projektet. Hon fick ju sin lön direkt betald av Handelsbanken, säger en annan av källorna.

EFN:s operativt ansvarig Lisa Rennerstedt vill inte kommentera uppgifterna om Bo Lundgren-inslaget.
– Jag tänker inte hänga ut enskilda medarbetare, säger hon.

Men stoppade du inslaget med Bo Lundgren?
- Jag är inte beredd att ta den diskussionen med dig just nu. Du är hyftsat felinformerad, säger Lisa Rennerstedt.

Skällde du ut reportern inför hela redaktionen?
- Så var det inte. Det var en helt annan diskussion, säger Lisa Rennerstedt.

Hur ser du på uppgifterna om att Handelsbanken hade ett redaktionsråd?
- Det fanns en grupp som diskuterade uppdraget, men det handlade mer om vad vi skulle vi göra. Det vill säga hur mycket privatekonomi, hur mycket börs och hur mycket finans som skulle göras, men det handlade aldrig om hur det skulle göras, säger Lisa Rennerstedt.

Hur ser du på uppgifterna om att Handelsbankens informationschef försökte stoppa sändningen med Deutche Banks Norden-chef Jan Olsson?
- Det var en reporter som aldrig hade gått ut live som gjorde den intervjun. Jag sade att vi måste banda det och titta på det innan det kan gå ut, säger Lisa Rennerstedt.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev