Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Händelserik vecka för Ryssdal – kan tvingas lämna styrelse

Publicerad: 18 september 2018, 12:41

En omfattande penningtvättsskandal skakar Danske Bank. Schibsteds toppchef Rolv Erik Ryssdal satt i styrelsen medan oegentligheterna pågick och bedöms hänga löst.


Ämnen i artikeln:

Danske BankRolv Erik RyssdalSchibsted

I affärspressen kallas det "världens största penningtvätthärva" läggs på bordet och på onsda läggs rapporten som kommer att visa hur många miljoner av svarta pengar som slussades ut från Ryssland via Danske Banks kontor i Estland mellan 2007 och 2015. Rapporten kommer också presentera styrelsens agerande efter att penningtvätten uppdagagdes.

Enligt danska tidningar ska det handla om minst 80 miljarder svenska kronor. Men källor i USA och Storbritannien rapporterar om så mycket som 150 miljarder. Många bedömare är överens om att bankens vd Thomas Borgen kommer att tvingas lämna sitt jobb. Även styrelseledamöterna som har funnits med när penningtvätten pågår kan komma få svårt att sitta kvar.

– De styrelseledamöter som varit med har en tuff uppgift om de ska sitta kvar. De har också ett stort ansvar för det som har inträffat, säger Peter Malmqvist, analytiker med lång erfarenhet av aktie- och kapitalmarknaden till SvD.

En av dessa är Schibsteds vd Rolv Erik Ryssdal som valdes in i Danske Banks styrelse 2014. Ett år innan penningtvätten i Estland stoppades.

Det kan bli en hektisk vecka för Schibsted-chefen som under tisdagseftermiddagen höll en dragning från Schibsteds huvudkontor i Oslo kring den nya uppdelningen av den norska koncernen som Resumé har rapporterat om.

I den nya organisationen kommer Rolv Erik Ryssdal framöver att få ett nytt ansvar inom företaget och ansvara för det nya bolaget MPI. Det nya bolaget innefattar bland annat Schibsted Spain, Leboncoin.fr och Shpock och verksamheter på tillväxtmarknader som Mexiko, Chile, Belarus, och Colombia.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.