Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Hånet mot Mao blev viralt – programledaren avstängd

Publicerad: 9 april 2015, 12:13

Klippet där Bi Fujian sjunger nidsånger om Mao Zedong har fått stor spridning i Kina.

Foto: Skärmdump från CNN/Colourbox

Den kända tv-personligheten i Kina Bi Fujian sjöng en nidsång om Mao Zedong på en privat tillställning. En film som fångade ögonblicket har fått stor spridning i landet. Nu stängs programledaren av från Kinas statliga television och hans program stoppas medan CCTV utreder hans agerande.


I det drygt en minut långa videoklippet, som blivit viralt i Kina, gör Bi Fujian narr av folkrepubliken Kinas grundare Mao Zedong. I videon sjunger programledaren en sång från kulturrevolutionen där han ersatt delar av texten och sjunger att Mao Zedong ledde folket till misär.  

Enligt The Guardian har klippet och nyheten om hans avstängning skapat stor diskussion på sociala medier. I ett uttalande säger CCTV att de kommer att utreda händelsen eftersom: "hans ord har haft en allvarligt effekt".

Videon med Bi Fujians ska allvarligt skadat kanalens image och beslutet om avstängning togs av CCTV:s ledning, skriver DN.

Avstängningen sker kort efter att den statliga televisionen under tisdagen tillsatte en ny chef, Nie Chenxi, som tidigare varit chef för propagandaavdelningen i provinsen Hebei.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.